Casal anuncia que les ajudes anuals al sector ramader s’incrementaran 500.000 euros

El ministre Guillem Casal, segon per l'esquerra, amb altres autoritats i ramaders del país (Consell General)
El ministre Guillem Casal, segon per l’esquerra, amb altres autoritats i ramaders del país (Consell General)

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha anunciat que el Projecte de llei del pressupost per a l’any que ve contempla un increment de gairebé el 16% de la partida d’ajudes globals destinades al sector ramader. D’aquesta manera, el col·lectiu veurà incrementat fins a gairebé 500.000 euros el pressupost global d’ajudes respecte el d’aquest any 2023, passant a assolir 3,7 milions de bossa econòmica total.

L’anunci l’ha fet després de visitar aquest divendres al matí, juntament amb el cap de Govern, Xavier Espot, la Fira concurs del bestiar 2023 boví, equí i oví d’Andorra que enguany arriba a la 44a edició. La trobada, que aplega ramaders d’arreu del territori, permet commemorar la tasca essencial que impulsa el sector, una tasca que és de vital importància per a mantenir l’equilibri mediambiental i produir carn de
qualitat i proximitat.

L’increment pressupostari, ha argumentat Casal, “és un dels més importants que s’han fet mai i va molt més enllà de l’IPC, entre 3 i 4 vegades més” i té la voluntat de poder “continuar acompanyant el sector en la pervivència i relleu generacional que és fonamental”.

Així mateix, i de forma paral·lela, el ministre ha explicat que aquest passat dimecres el Govern va decidir prorrogar les mesures específiques, de caràcter excepcional, per a pal·liar la disminució de la producció farratgera causada pels efectes meteorològics. El ministre ha apuntat que la decisió dona continuïtat a la
mesura que es va implementar el mes d’octubre de l’any passat i que l’Executiu ja va decidir allargar el passat març fins que acabi aquest 2023.

La decisió dona resposta a la situació climatològica actual que està afectant la normal producció farratgera, així com la situació dels mercats internacionals que també estan afectant els preus dels aliments destinats al bestiar que s’està traduint amb un increment continuat del seu cost.

El decret aprovat pel Govern estableix que, de forma excepcional, els titulars de les explotacions agràries amb activitat ramadera puguin importar fenc d’herba, fenc d’alfals i alfals deshidratat, lliure de deduccions, a l’efecte que puguin compensar la manca de productivitat deguda als efectes meteorològics d’aquest estiu i tardor, per a poder disposar d’aliment suficient durant els mesos vinents. La mesura estarà en vigor fins al 30 de novembre del 2024.

TOTES LES NOTÍCIES