Martí reivindica a l’ONU les reformes i demana esforços globals en matèria de transparència (Vídeo)

El cap de Govern, Antoni Martí, ha destacat en la seva intervenció davant l’assemblea de les Nacions Unides, durant la celebració del debat general, “l’ambiciós programa de reformes” desenvolupat per Andorra en els darrers anys basat en la transparència, l’obertura i una homologació amb respecte a “certes especificitats andorranes”. Martí s’ha mostrat satisfet per les accions desenvolupades per la reconversió del model econòmic andorrà, “convençuts com estem que un món més obert i transparent és un món amb més oportunitats per a tothom, especialment per als que més s’ho mereixen”.

I aquestes polítiques han tingut com a resultats l’extensió dels drets econòmics a tots els residents estrangers, que representen més de la meitat de la població, la negociació de convenis de doble imposició amb França, Luxemburg i Espanya, i la ferma determinació a avançar per a un major integració de la nostra economia en el mercat únic europeu.

Antoni Martí ha destacat però que aquestes reformes s’han d’inscriure en l’esperit del multilateralisme i de la globalitat. “Els esforços d’un país en favor de la transparència i la cooperació en matèria econòmica només tenen sentit i només seran efectius si van acompanyats d’esforços equivalents per part de tots els països”, ha subratllat.

El treball d’Andorra a les Nacions Unides també ha estat objecte d’una part important de l’al·locució del cap de Govern. L’educació i el medi ambient han estat prioritàries de l’acció política a l’ONU en el darrer any, dues prioritats que han enllaçat amb la participació del mateix Martí aquesta darrera setmana en la Iniciativa Global per a l’Educació en Primer Lloc i la Cimera del Clima.

El discurs ha comptat també amb moltes referència al paper de l’ONU i dels fòrums multilaterals en la resolució de conflictes. “En les grans qüestions que ens ocupen, les solucions passen per un gran consens o no són solucions”, ha apuntat Martí, recordant que, com a representant d’un país de reduïda dimensió territorial, “la nostra acció individual pesa ben poc si no va acompanyada d’una acció col·lectiva. I el mateix podem dir de la construcció d’una economia global més equitativa”.

Rememorant els aniversaris de l’inici de la primera guerra mundial i del desembarcament a Normandia, ha reivindicat les Nacions Unides i els seus principis inspiradors per fer front als conflictes de Síria, Palestina o Ucraïna o l’amenaça de l’islamisme radical. “Andorra sempre ha defensat i seguirà defensant el debat i la solució d’aquests conflictes sota el paraigua de les Nacions Unides”, ha apuntat. “Sempre és millor una solució conjuntural que resolgui el curt termini que no pas quedar-se inactiu discutint eternament solucions sostenibles a llarg termini. Com tampoc no pot existir inacció i impunitat. Tanmateix, les decisions que deixin de banda el multilateralisme acostumen a ser massa curt terministes”, ha manifestat.

Intensa activitat
En el marc del debat general de la 69a sessió de l’Assemblea General de les Nacions Unides, el cap de Govern ha dipositat instrument de ratificació del Protocol opcional al Conveni sobre els drets dels Infants relatiu al procediment de comunicacions.

El cap de Govern i el ministre d’Afers Exteriors han aprofitat el seu viatge a Nova York per mantenir una trobada amb els andorrans que resideixen actualment als Estats Units.

El ministre d’Afers Exteriors, per la seva part, ha realitzat reunions bilaterals amb els seu homòlegs de Portugal, Rui Machete; Grècia, Evangelos Venizelos; Eslovènia, Bogdan Benko; Polònia, Radoslaw Sikorski; i Malta, George Vella, així com per signar l’establiment de relacions diplomàtiques amb Trinidad i Tobago i Kirguizistan.

TOTES LES NOTÍCIES