Prohibeixen la venda de murgues ‘de cervell’ al mercat de la Seu

Des de principis de mes no es pot vendre al mercat de la Seu d’Urgell un tipus de murga, consumida fins ara de forma habitual, ja que es considera tòxica. Es tracta de la varietat en forma de cervell, diferent a la murga de campana, que sí es pot menjar sense risc per a la salut.

Agents del departament d’Agricultura de la Generalitat, acompanyats per la Policia Municipal, han obligat a retirar de la venda aquests bolets arran de la presumpta denúncia d’una família d’Andorra que suposadament es va intoxicar. La mesura ha sorprès els boletaires, que asseguren que aquesta murga, si es cuina bé, “és un fong molt saborós i molt preuat”.

Enriqueta Bullich, de l’empresa Natura Bolets, remarca que tot i que la prohibició existia, sempre s’havia fet els ulls grossos, sobretot, per la demanda d’Andorra. “Veníem el producte a gent que sabia què comprava i que tenia present que cal bullir bé la murga abans de consumir-la, o bé assecar-la”, comenta. I apunta: “De fet, al bosc de Sant Joan de l’Erm s’avisa que no s’ha de collir aquesta varietat”.

La murga o múrgula és el bolet de primavera per excel·lència i es troba des de finals de febrer fins al juny, depenent del temps. Gastronòmicament és un bolet molt valorat. En Ramon, boletaire de tota la vida, considera que abans de prohibir-la, el que hauria calgut és “mentalitzar els consumidors”.

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Seu, Jordi Pallarés, especifica que la restricció s’ha de respectar per evitar “casos greus”. Els boletaires que no facin cas de la prohibició poden ser sancionats i, si hi hagués casos d’intoxicació, podrien afrontar, fins i tot, acusacions penals. Aquesta mesura ja s’ha pres a d’altres indrets del país com, per exemple, Puigcerdà.

TOTES LES NOTÍCIES