Una escola ofereix les seves instal·lacions per ubicar-hi la cuina centralitzada per a celíacs

Les actuals instal·lacions de la cuina centralitzada encarregada de subministrar els aliments als alumnes que pateixen celiaquia desapareixerà al juny i l’Associació de Celíacs d’Andorra (ACEA) segueix treballant amb les Ampes i amb el ministeri d’Educació per trobar una solució. Segons ha explicat el president de l’entitat, Serafí Rodríguez, en la darrera trobada una escola es va presentar voluntària per acollir aquest servei de cara al curs vinent. L’ACEA ha organitzat aquest dissabte  una jornada sobre celiaquia amb la conferència de la doctora Maria Esteve i la dietista Alba Reguant.

El president de l’Associació de Celíacs d’Andorra (ACEA), Serafí Rodríguez, ha exposat aquest dissabte els projectes de l’entitat per millorar l’atenció de les persones que pateixen aquesta malaltia. Un dels més urgents és la instal·lació d’una cuina centralitzada per portar menjar sense gluten i processat correctament per als alumnes celíacs. Segons ha explicat Rodríguez, les instal·lacions actuals desapareixen al juny i encara estan en negociacions amb el Ministeri d’Educació i les Ampes de les escoles dels diferents sistemes educatius per trobar una solució.

Segons va afirmar la ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé, al desembre pels volts de Pasqua s’hauria d’haver pres una decisió sobre el futur d’aquesta cuina. Aleshores Suñé va indicar que hi havia tres opcions: contractar una empresa perquè subministrés el menjar als alumnes amb problemes d’intolerància alimentària, llogar uns espais per ubicar-hi la cuina o tenir un espai definitiu del Govern.

De moment, en la darrera trobada una escola es va prestar voluntària per cedir part de les seves instal·lacions i ubicar-hi aquest servei, ha reconegut Rodríguez. Segons el president de l’ACEA aquesta ‘podria ser una bona opció’ per cobrir les necessitats dels alumnes del Principat però ‘tot està a l’aire’.

Una altra reclamació que encara no té resposta és la de la cobertura de la despesa en aliments sense gluten per part de la CASS. Rodríguez ha indicat que recentment es va fer una demanda a la CASS i al Ministeri de Salut amb un estudi comparatiu sobre la despesa d’una persona amb intolerància alimentària en productes aptes per a la seva dieta i el cost que suposa per a una persona sense problemes de dieta. El resultat, ha apuntat el responsable de l’ACEA, és que el cost per a la dieta sense gluten és d’un 30 o 40% més que per a una dieta considerada normal.

És per aquest motiu que segueixen reclamant aquesta cobertura tot i que tenint en compte la situació de la CASS i la crisi econòmica veuen ‘complicat’ arribar a bon port. Malgrat això, afirmen, ‘no desistirem en demanar-ho’.

Per últim, Rodríguez ha valorat satisfactòriament que ja hi hagi diversos establiments de restauració interessats en adherir-se al segell de restaurant sense gluten perquè dóna seguretat als malalts a l’hora de fer àpats fora de casa.

L’ACEA ha organitzat per aquest dissabte la conferència Celiaquia 360º. . En el marc d’aquest acte, la doctora Maria Esteve ha explicat els símptomes que poden alertar d’una celiaquia i ha reconegut que el camí cap a un tractament definitiu està poc avançat perquè la dieta sense gluten és ‘absolutament innòcua, en canvi cap fàrmac té el 100% d’eficàcia amb el 0% d’efectes secundaris’. A continuació, la dietista i nutricionista Alba Reguant, ha abordat la compatibilitat d’una dieta apta per a celíacs amb la pràctica de l’esport.

TOTES LES NOTÍCIES