Pares massa controladors

Omar El Bachiri
Omar El Bachiri. Psicòleg

Hi ha molts pares que viuen la seva vida a través de la dels mateixos fills, pares que es veuen reflectits en ells. Són adults frustrats en algun àmbit de la seva vida i es pensen que revivint l’experiència a través del comportament dels fills la gaudiran o, si més no, que omplirà la seva mancança. Però, igualment, també hi ha la situació en què els pares controlen la vida dels fills per complet, d’ençà que s’aixequen fins que se’n van a dormir. Els fills no poden decidir per ells mateixos i una altra situació és quan els pares volen decidir el futur professional dels fills, volen que cursin els mateixos estudis o la mateixa professió que ells.

Si els pares són advocats, metges, arquitectes, enginyers, forners, pastissers, mecànics, volen que els seus fills també ho siguin. Uns, perquè heretin el negoci familiar i, els altres, perquè estan convençuts que és la millor opció per a tenir un futur econòmic assegurat de per vida. Pensen que a si a ells els ha funcionat, també ho farà per als seus fills, així doncs, estem veient que cadascun té unes motivacions diferents per a voler controlar la vida dels seus fills. Ara, tampoc s’ha de confondre amb el desig de la millora personal dels fills, que siguin éssers de profit, que tinguin un bon nivell de vida. Quan és aquest últim cas, la situació canvia per complet perquè ja no estem parlant de frustració, ni de mancances emocionals, sinó, més aviat d’amor parental, d’inculcar valors socials.

Per tant, la relació pares-fills és totalment diferent perquè igual que l’educació és estricta, també hi ha cabuda a la diversió, a les estones agradables. Estaríem parlant d’una educació basada en el respecte i en la recompensa de l’esforç, els fills veuen que esforçant-se aconsegueixen resultats favorables. En canvi, en les anteriors maneres d’educar, el resultat és la frustració dels fills i la por de defraudar als pares. Estan vivint una vida aliena als seus gustos i preferències i, per tant, no li treuen el profit emocional o social que ofereix.També podeu seguir-me a https://www.facebook.com/elbachirri

[do_widget id=category-posts-pro-64]