Protecció Civil i Bombers demanen prudència en les activitats a la natura per a evitar incendis

Cristian Pons i Jordi Farré (SFGA)
Cristian Pons i Jordi Farré (SFGA)

Anticipar i disminuir el risc d’incendis a l’entorn natural al llarg dels mesos de més calor. Amb aquesta voluntat es desenvolupa la campanya d’estiu de prevenció d’incendis forestals, que ha començat el cap de setmana d’abans de Sant Joan i que s’estendrà fins al cap de setmana posterior al Dia de Meritxell. Aquesta data es pot prorrogar en funció del seguiment que es realitza per a conèixer l’evolució de l’estat vegetal. El contingut de la campanya es revisa i es consensua anualment per part de tots els agents implicats.

Ho han explicat el director del Cos de Bombers, Jordi Farré, i el director del Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, Cristian Pons. Ambdós han destacat la importància de ser prudents en les activitats que es desenvolupen al medi natural a l’estiu, especialment tenint en compte l’augment de temperatures registrat en els darrers temps. En aquest sentit, Pons ha posat en relleu la necessitat de desenvolupar l’acció preventiva.

Per això, Farré ha explicat que es compta amb el Butlletí de Perill d’Incendis Forestals (BPIF); l’eina de referència que permet estimar el nivell de perill d’incendi a través d’una escala de colors –nivell 0 (baix i/o moderat), nivell 1 (alt), nivell 2 (molt alt) i nivell 3 (extrem)– i que es publica cada dia a www.incendis.ad a les 16 hores a partir del nivell 1. El BPIF s’elabora en base a diferents dades, com ara les informacions meteorològiques o el seguiment del mapa de perill d’incendis forestals d’arreu. Segons els nivells es poden activar, si escau, una sèrie de procediments preventius més o menys restrictius.

A tall d’exemple, quan és nivell 1 els equips romanen vigilants i informen als col·laboradors. Amb el nivell 2 s’estableix que els bombers suspenen les enceses de foc i el llançament de coets i es prohibeixen els focs de campament. A més, els comuns precinten les zones de barbacoa. En cas d’arribar al nivell 3 es desplegarien efectius –com ara de banders, policies o agents de circulació– per a fer rondes de prevenció i es limitaria l’accés a zones forestals.

Incidint en la rellevància de la prevenció, Cristian Pons ha explicat que la mateixa pàgina web www.incendis.ad és un espai de comunicació de referència també per a la ciutadania, ja que, a més del BPIF, compta amb recomanacions i consells, un apartat específic on es pot consultar l’estat dels berenadors del país, així com més informació d’interès. Les xarxes socials de Protecció Civil –on es difonen campanyes de sensibilització– i l’aparició a mitjans de comunicació complementen aquesta acció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

TOTES LES NOTÍCIES