Espècies en perill d’extinció: La papallona Apol·lo

Un exemplar de papallona Apol·lo (Gencat.cat)
Un exemplar de papallona Apol·lo (Gencat.cat)

Més de 32.000 espècies, incloent-hi vegetals, estan en perill d’extinció i algunes les trobaràs a faltar. El titular sembla graciós, però no ho és. Més de cinc mil espècies d’animals es troben amenaçades actualment. Quins animals estan en perill d’extinció a Europa? Espècies invasores de manera accidental o intencionada alteren la cadena tròfica. Podria ser l’espècie humana la propera a extingir?

L’Apol·lo és una papallona de mida gran, que pot arribar fins els 4,6 cm de longitud corporal, i presenta un color blanc amb escates grises disperses i sis grans taques negres a l’ala anterior. Una de les característiques principals de l’espècie és la presència de dos grans ocels vermells, que en altres poblacions ibèriques poden ser de color groc o taronja; totes presenten un nucli blanc i rivet negre.

L’espècie més similar és Parnassius mnemosyne, de mida més petita, però amb coloració blanc-gris semblant i sense cap ocel vermell. Els mascles, després de la còpula, segreguen una substància a la base de la femella, anomenada sphragis, que s’endureix impedeix que aquesta es pugui tornar a aparellar.

L’Apol·lo és una espècie protegida, però, de moment, no està catalogada en perill d’extinció.Hàbitat

  • Prats alpins i subalpins. Les erugues s’alimenten del crespinell (Sedum album). Viu al Pirineu entre els 1.000 i 2.500 metres.Distribució

  • A Catalunya, es distribueix pel Pirineu i al Principat d’Andorra també se la pot trobar. És una espècie paleàrtica.Informació extreta de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

TOTES LES NOTÍCIES