La 1a edició de la Cursa de Sant Bernabé preveu arribar a un centenar de corredors

Seguint amb la programació d’actes amb motiu de la Capitalitat Iberoamericana de la Cultura, el pròxim dissabte 11 de juny se celebrarà, amb sortida des del camí del Prat Primer i arribada a la Cabana de Claror, la 1a edició de la Cursa de Sant Bernabé, que preveu assolir, segons ha precisat el cap d’àrea d’Activitats i Programes Esportius, Josep Tudó, un centenar de participants. Aquesta insòlita competició, que es tracta d’una cursa vertical de sis quilòmetres amb un important desnivell (1.135 metres de pujada), pretén commemorar i recuperar, tal com ha explicat l’assessor cultural de la Capitalitat Iberoamericana de la Cultura, Albert Villaró, una tradició “ancestral” datada des del juny de 1607 en què els pastors de Sant Julià i Andorra la Vella s’enfrontaven, amb una certa dimensió esportiva, per arribar primers fins a l’orri de Claror i aconseguir així el dret a formatjar. Tot i que tracta d’una actualització portada a temps moderns, Tudó ha indicat que per tal de mantenir el simbolisme de la tradició, tots els corredors que arribin a la Cabana de Claror rebran un diploma amb el qual podran recollir un formatge de record de la cursa, mentre que els tres primers homes i dones rebran un formatge serrat d’ovella com a premi.

Recuperar una tradició datada des del 1607 en què els ramaders d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria corrien fins a l’orri de Claror per ser els primers i poder aconseguir el dret de formatjar i posar de manifest el valor patrimonial de la zona de la Vall del Madriu. Aquest és el principal objectiu que persegueix la 1a edició de la Cursa de Sant Bernabé, cita que se celebrarà el pròxim dissabte 11 de juny i que preveu arribar a un centenar de participants, segons ha indicat durant l’acte de presentació el cap d’àrea d’Activitats i Programes Esportius, Josep Tudó. En relació a la recuperació d’aquesta tradició, l’assessor cultural de la Capitalitat Iberoamericana de la Cultura, Albert Villaró, ha recalcat que la Cursa de Sant Bernabé, que compta amb un recorregut vertical de sis quilòmetres de distància fins a arribar a la Cabana de Claror i un fort desnivell acumulat, “és la cursa vertical amb més arrelament sobre un fet històric concret de tot el món”.

Per la seva banda, el cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons, ha recalcat que amb aquest esdeveniment no només es reivindica un entorn tan important com és la Vall del Madriu, sinó que també “es ret homenatge als nostres avantpassats”. Precisament, Pons ha recordat que la recuperació de tradicions és una prioritat per a l’actual corporació i a més ha afegit que una iniciativa en què es commemora la història i la cultura “s’adiu molt bé” als valors que s’associen a la Capitalitat Iberoamericana de la Cultura que enguany ostenta la capital. En relació a l’entorn en què se celebrarà la cursa, la directora del pla de gestió de la Vall del Madriu, Susanna Simón, ha assegurat que “dins dels nostres objectius es troba la recuperació de pràctiques tradicionals” i en aquest sentit ha recordat que la Vall del Madriu és un paisatge cultural que “té una riquesa excepcional”.

En l’àmbit esportiu, tot i recalcar que es tracta d’una actualització portada a temps moderns, Tudó ha explicat que per tal de mantenir el simbolisme de la tradició, tots els corredors que arribin a la Cabana de Claror rebran un diploma amb el qual podran recollir un formatge de record de la cursa, mentre que els tres primers homes i dones rebran un formatge serrat d’ovella com a premi. A més, en el moment de recollida de dorsals, tots els participants rebran una samarreta de record.

Pel que fa als horaris, durant la tarda del divendres 10 de juny i primera hora (de les 8.15 a les 8.45 hores) del dissabte 11 de juny, s’efectuarà la recollida de dorsals al Centre Cultural de la Llacuna per, posteriorment, a les nou del matí, donar el tret de sortida a la cursa des de l’inici del Camí de Prat Primer. Un cop finalitzada la cursa, es posarà el punt final a la jornada amb un dinar de germanor a l’Alberg de La Comella. Les inscripcions, que tenen un preu d’entre 10 i 15 euros en funció de l’edat o de 5 euros si només s’assisteix al dinar, es poden formalitzar a través d’Internet a la pàgina web www.viulamuntanya.com o de forma presencial, fins al 10 de juny, al Centre Cultural de la Llacuna.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES