Inaugurada a l’MW Museu de l’electricitat l’exposició de fotoperiodisme “La Sisena Extinció” d’Alain Ernoult

Albert Moles durant la seva intervenció en la presentació de la mostra "La Sisena Extinció" (FEDA)
Albert Moles durant la seva intervenció en la presentació de la mostra “La Sisena Extinció” (FEDA)

“La Sisena Extinció”, l’exposició que acull l’MW Museu de l’Electricitat ha quedat inaugurada oficialment aquest dimarts al vespre. Oberta al públic des del novembre passat, l’acte formal, previst per al 8 de novembre de 2023, es va ajornar a causa del dol nacional en memòria de qui fou cap de Govern, Toni Martí. El director general de FEDA, Albert Moles, l’ambaixador francès, Jean-Claude Tribolet, i el director de Visa pour l’Image, Jean-Luc Soret, han estat els encarregats de donar per inaugurada la mostra en presència de l’autor, el fotògraf francès de renom internacional Alain Ernoult.

La col·lecció, que va formar part del Festival Internacional de Fotoreportatge Visa pour l’Image – Perpinyà, posa el focus sobre l’extinció massiva d’espècies animals que s’està produint com a conseqüència de l’activitat humana. És, de fet, la diferència principal d’aquesta Sisena Extinció, ja que les cinc anteriors van ser causades per fenòmens naturals, juntament amb la rapidesa amb la qual s’està produint.

Amb l’objectiu de continuar la tasca de sensibilització i divulgació dels objectius del desenvolupament sostenible, la lluita contra el canvi climàtic i el respecte pel medi ambient, FEDA Cultura, conjuntament amb l’Ambaixada de França, han col·laborat per a portar al Principat aquesta colpidora exposició. La mostra es podrà visitar a l’MW Museu de l’Electricitat fins el 3 de novembre d’aquest any.

Alain Ernoult, guanyador d’un centenar de premis, incloent-hi un guardó al concurs World Press Photo, és l’ull darrere de la càmera de la col·lecció de 41 fotografies, també premiades internacionalment. Ernoult assegura que amb el seu treball pretén emocionar i despertar les consciències sobre la gran vulnerabilitat de les espècies animals amb les quals compartim el planeta.

Precisament, al fet de despertar consciències, hi ha posat l’accent Moles, durant el seu discurs d’inauguració. “El futur passa inexorablement per la sostenibilitat” ha assegurat el director general de FEDA. Moles ha ressenyat que aquesta exposició no fa sinó reforçar el missatge que projecta l’entitat i ha destacat el paper de FEDA Cultura en aquesta divulgació. A més, ha insistit en la importància de la col·laboració per la sostenibilitat, anant “més enllà” de l’objectiu de consumir electricitat 100% renovable, reduir el consum energètic, o fer la mobilitat més sostenible.

En aquest mateix sentit s’ha pronunciat Tribolet. L’ambaixador francès ha assegurat que l’ambaixada continuarà col·laborant per a promoure missatges com el de ‘La Sisena Extinció’.

L’impacte de la mà humana per a produir aquest fenomen és clar, segons els experts, com denuncien algunes de les fotografies de l’extinció. Per exemple, a través del canvi climàtic, l’afectació en els sòls, l’explotació directa d’algunes espècies animals, la contaminació de l’aire i l’aigua, els desplaçaments massius i la globalització, que afavoreixen el desplaçament d’espècies invasores. En l’acte s’ha posat de relleu que d’aquesta generació que habita actualment el planeta depèn que es redueixi la magnitud del problema. Per exemple, reduint el consum, estalviant energia, evitant el malbaratament d’aliments, movent-nos de manera més sostenible i col·laborant amb institucions que lluiten per a salvar espècies.

El Pla de Sostenibilitat de FEDA defineix entre les accions previstes la difusió i sensibilització en aquesta matèria. Per això, també s’acostarà l’exposició de forma específica als escolars i s’oferiran diferents tallers i xerrades. La pròxima visita guiada serà el 3 de març.

TOTES LES NOTÍCIES