Si cap de les opcions polítiques de les que es presenten a les eleccions de la teva parròquia no t’agrada, votar en blanc és un signe de coherència perquè s’és fidel als principis.
Quan se celebrin unes eleccions, sorgeixen els dubtes de com exercir el dret a vot. Alguns opten per votar en blanc, altres per vots nuls i n’hi ha molts que s’abstenen, però, a qui beneficia aquests mètodes? Davant aquesta situació, cal preguntar-se quines diferències poden marcar el vot en blanc, el vot nul i l’abstenció; i com afecten aquests els resultats finals.
Es considera que un vot és en blanc, encara que vàlid, quan el sobre no conté papereta o quan aquesta no tingui cap indicació a favor d’algun dels candidats, cas que es pot donar a les eleccions. Així, el vot en blanc sí que computa en el recompte.
Una altra de les formes que es recull és el vot nul, que és el que s’inclou en un sobre diferent de l’oficial o que conté una papereta improcedent, esmenada, etc.
Diuen que el vot en blanc perjudica els partits petits, ja que, en entrar al recompte, els percentatges varien a sumar-se als obtinguts per les candidatures presentades i són comptats per al càlcul final del qual depèn el repartiment d’escons.
Com també es diu, que els vots nuls i l’abstenció no tenen ressò en els resultats, ja que no s’adhereixen al còmput final en ser considerats invàlids, sense beneficiar ni perjudicar ningú. Cada cop que votem, estem prenent una decisió que ens afectarà a totes les persones. I per això, seguirem animant a que el vot serveixi per a millorar la dignitat de les persones.