saboyaLa cerimònia de llançament de les negociacions de l’acord d’associació de la Unió Europea amb Andorra, Mònaco i San Marino ha tingut lloc aquest dimecres a càrrec de la Vice-Presidenta de la Comissió Europea i Alta Representant per a la Política Exterior i de Seguretat de la UE, Federica Mogherini, a la seu de la Comissió Europea, a Brussel·les.

Aquesta cerimònia dóna seguiment a les conclusions de la sessió del Consell d’Afers Generals de la Unió Europea, del 16 de desembre del 2014, en les quals s’adoptava el mandat de negociació autoritzant a la Comissió a negociar, en nom de la UE i dels Estats membres, un o varis Acords d’Associació amb el Principat d’Andorra, el Principat de Mònaco i la República de San Marino.

L’acte ha comptat amb la participació dels ministres d’Afers Exteriors d’Andorra, Gilbert Saboya, de Mònaco, Gilles Tonelli, i de San Marino, Pasquale Valentini, acompanyats dels caps de Missió Eva Descarrega, Sophie Thévenoux i Antonella Benedittini; de representants d’Espanya, França i Itàlia; l’ambaixador Stefano Sannino, a més del cap negociador de la UE, Luís Felipe Fernández de la Peña, managing director SEAE, i del cap negociador adjunt, Gianluca Grippa, cap de Divisió SEAE.

El ministre d’Afers Exteriors ha fet balanç en la seva intervenció de l’ambiciós programa de reformes desenvolupat en els darrers anys per Andorra destinat al desenvolupament d’una economia més oberta i més diversificada, l’homologació fiscal i compromís amb els estàndards internacionals en matèria de transparència financera. “L’acció del Govern andorrà demostra una voluntat ferma i decidida d’avançar cap a un veritable canvi del model econòmic i de permetre a Andorra assumir modestament però plenament el seu paper en el concert internacional”.

El cap de la diplomàcia andorrana ha afegit que el programa de reformes “troba ple sentit” dins de l’estratègia d’accés progressiu al mercat interior de la Unió Europea.

Pel que fa a la reforma tributària, Saboya ha explicat que Andorra ha elaborat un quadre fiscal complet i ha detallat la posada en marxa en els darrers quatre anys de l’impost de societats, d’activitats econòmiques, sobre la renda dels no-residents, la unificació de la imposició indirecta en un impost general tipus IVA o TVA i, finalment, l’aprovació de l’impost sobre la renda de les persones físiques.

Aquesta gran reforma fiscal ha anat lligada amb el compromís amb els estàndards de transparència fiscal. El ministre Saboya ha recordat que Andorra va esdevenir el 60è estat signatari de la convenció sobre assistència administrativa mútua en matèria fiscal i s’ha adherit a la Declaració ministerial de l’OCDE sobre l’intercanvi automàtic d’informació. “Andorra s’ha compromès amb l’OCDE a introduir en temps útil les bases legals necessàries a l’aplicació de la nova norma d’intercanvi automàtic de dades relatives als comptes financers amb l’objectiu que un primer intercanvi d’informació pugui tenir lloc el 2018”, ha apuntat el ministre.

La intervenció també ha rememorat l’evolució de les relacions amb la Unió Europea, que ha tingut com a fites l’acord comercial del 1989, els acords de cooperació i de fiscalitat a l’estalvi del 2004 i l’acord monetari del 2012. Aquesta voluntat d’aprofundir en la relació és la que duu a una negociació que ha de permetre “una integració progressiva i estructurada d’Andorra dins del mercat interior “tot respectant les seves particularitats, conforme a la Declaració de la Unió relativa a l’article 8 del Tractat de la Unió Europea”.

La Vice-Presidenta de la Comissió Europea i Alta Representant per a la Política Exterior i de Seguretat de la UE, Federica Mogherini, ha posat en valor la diversitat d’Europa i la voluntat d’integrar els petits estats respectant les seves especificitats.

La cerimònia ha estat seguida d’una trobada bilateral del ministre Gilbert Saboya amb la Vice-Presidenta de la Comissió Europea i Alta Representant per a la Política Exterior i de Seguretat de la UE, Federica Mogherini.

La primera reunió tècnica de negociació amb els serveis de la Unió Europea tindrà lloc una vegada el Govern d’Andorra estigui constituït. Les negociacions s’iniciaran amb el marc institucional i continuaran amb el contingut de les quatre llibertats: lliure circulació de béns, persones, capitals i serveis, per continuar després amb les polítiques horitzontals i mesures d’acompanyament del Mercat Interior.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada