Primera sortida del cicle “Descobreix el Parc” al Parc Natural de l’Alt Pirineu

borda llosaus

L’activitat “Descobreix el Parc. Cicle de coneixement, descoberta i difusió dels valors patrimonials del Parc Natural de l’Alt Pirineu”, s’ha iniciat aquest dilluns dia 1 de desembre. Aquesta primera sortida va comptar amb la presència d’una quinzena de persones vinculades al sector turístic de l’àrea d’influència del Parc (responsables d’allotjaments, taxistes, persones vinculades a activitats de guiatge i turisme actiu, tècnics/ques). Aquest cicle és coordinat per la Fundació CEDRICAT, amb el finançament de la Diputació de Lleida, la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu i en complementarietat amb les accions realitzades en el marc del projecte FemParc.

 Aquest nou cicle s’adreça a tots els agents turístics de l’àmbit d’influència del Parc Natural de l’Alt Pirineu que tinguin interès a conèixer amb més profunditat els elements patrimonials del seu territori: tècnics de turisme, establiments de restauració, refugis, turisme rural, hotels i pensions, càmpings, empreses de turisme actiu, artesans artístics i agroalimentaris, guies, taxistes, agències receptives; així com també a pagesos, ramaders, comerciants, persones del sector turístic que estan a l’atur, futurs emprenedors i públic en general interessat en el coneixement del Parc Natural.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través del Parc Natural, vol potenciar els agents turístics del territori perquè tenen un important paper en la difusió dels seus valors patrimonials. Els agents turístics mantenen contacte directe amb els visitants i poden informar-los i orientar-los entorn dels elements a visitar. És per aquest motiu que és clau que aquestes persones tinguin el màxim coneixement sobre els elements patrimonials i el seu valor, així com també sobre els horaris i dades de contacte per visitar-los.
 
 
La jornada a la vall de Cardós
 
La jornada es va  iniciar amb una breu introducció sobre el Parc Natural de l’Alt Pirineu, una explicació dels valors naturals i patrimonials de la vall de Cardós i un repàs sobre la informació disponible entorn dels serveis i recursos turístics existents a la vall. Un cop feta aquesta introducció, el grup es va desplaçar a Esterri de Cardós, on es va visitar l’església romànica. Tot seguit, i des de Ginestarre, es va fer l’excursió fins a la Borda de Llosaus, recentment restaurada i amb la particularitat que se n’ha recuperat la coberta de palla. En baixar es va visitar l’església de Ginestarre, una altra joia del romànic de la vall de Cardós. A la tarda l’activitat es va centrar a Ribera de Cardós, on es va visitar el Centre d’Interpretació de la Guerra Civil. Exposició: Front, exili, evasió i búnquers a la vall de Cardós, l’exposició “Muntanya construïda. El patrimoni arquitectònic del Parc Natural de l’Alt Pirineu”, i es va realitzar l’itinerari sobre els búnquers de Ribera de Cardós.
 
Per tant; romànic, patrimoni natural, patrimoni ramader i patrimoni històric han estat els eixos centrals d’aquesta jornada en què els participants van poder conèixer de més a prop els recursos de la vall de Cardós, amb l’objectiu de disposar d’informació de primera mà per poder orientar i assessorar els seus clients.
 
La propera sessió és el dimecres dia 10 de desembre, destinada al massís de l’Orri, durant la qual es visitaran el Despoblat de Llagunes, els búnquers de la guerra civil i Casa Mateu, empresa artesana de formatges i iogurts d’ovella. La tercera sessió serà el dilluns 15 de desembre a la vall de Santa Magdalena/sector Alt Urgell, i en aquesta jornada es visitarà l’exposició “Natura de l’Alt Urgell, patrimoni i recurs”, es visitarà Ars, el Castell de la Seca i l’antiga farinera de Montferrer. Les dues darreres sessions seran ja de cara al gener de l’any vinent, els dies i 12 i 19 de gener, en què es visitaran la vall Ferrera i les valls d’Àneu respectivament. 
 
Es pot assistir a totes les visites o només a algunes. Es prega inscripció prèvia anuria.serena@cedricat.cat o bé trucant al 973.48.43.20.  
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat itwitter.com/agriculturacat.