López critica la resposta ”decebedora” del sector financer a la crisi de BPA

LOPEZ

El representant del Partit Socialdemòcrata Pere López ha criticat la resposta ”decebedora” del sector bancari a la crisi de Banca Privada d’Andorra. Ho ha lamentat durant la seva intervenció en la sessió del debat d’investidura del cap de Govern, on ha fet referència al fet que els crèdits per a les empreses perjudicades per l’afer tinguin un cost. A més, López ha refusat que el candidat demòcrata a cap de Govern, Toni Martí, situï l’inici d’aquesta crisi en el 10 de març, quan segons el socialdemòcrata és una crisi provocada per la ”política desendreçada de DA”, que considera que ha estat gestionada pel sector financer. A més, ha assegurat que el pla d’acció del Govern no ha estat a l’alçada del que demana la situació. Quant a la possibilitat d’un futur govern de concentració, López considera que és una proposta desproporcionada, i sobre la possibilitat d’un pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la Unió Europea lamenta que si és un pacte d’Estat ”a l’estil Martí”, d’anar fent i després demanar el suport apel·lant a la unitat, no podrà ser.

Gran part del discurs del conseller general socialdemòcrata Pere López ha estat adreçat a criticar el govern demòcrata per haver afavorit o haver estat dirigit per la banca, segons opina. Ha considerat que la postura del govern amb anterioritat a l’afer BPA ha influit en la crisi que ha succeit. També ha criticat, a més, que en un moment complicat “quan s’apel·la a la suma d’esforços i al patriotisme, la resposta per part del sector no pot ser més decebedora -en referència al financer- ni la feblesa del govern més frustrant”. S’ha referit al fet que les empreses que han tingut problemes per fer pagaments perquè tenien els diners a BPA, hagin d’assumir un cost per disposar de crèdits, i al fet que el govern ho hagi d’avalar.

En relació a aquesta qüestió, a més, ha recordat que el seu posicionament exigeix una solució que contempli la protecció dels llocs de treball, depurar les responsabilitats, i que no tingui conseqüències sobre els fons públics.

Així, López ha demanat als parlamentaris que donin suport a una comisssió d’enquesta parlamentaria sobre l’afer BPA, perquè assegura que ”els ciutadans tenen molts dubtes” i ho considera necessari per treure les conclusions adequades.

Pel que fa a la porta oberta a un govern de concentració, López considera que és una proposta desproporcionada i no adequada a l’inici de la legislatura, i en relació a un pacte d’estat per a l’acostament a Europa, ha alertat que no cediran a un pacte ”a l’estil Martí”. López considera que el candidat a cap de Govern busca fer propostes i demanar el suport apelant a la unitat, i assegura que això no és el que vol el PS. A més, López ha reclamat un full re ruta clar, cosa que assegura que ja no va existir en la legislatura passada. Així, ha demanat a Martí què farà en materia social, si considera adequada la demanda de fixar el salari mínim com a llindar per a les pensions, si li preocupen les pensions per invalidesa, i la diversitat funcional, així com la creació d’una branca d’atur.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES