La truita i jo

La proposta relativament innovadora que s’ha engegat a Girona i on un total de divuit comensals comparteixen un espai penjat a set metres per damunt del riu Onyar amb un cuiner que fa el que s’ha batejat com a showcooking i que no deixa de ser preparar un menú a la vista com ja fan certs restaurants, em porta a reflexionar breument sobre la nostra relació amb el menjar.

Com ja he dit en moltes altres ocasions, aquesta relació és, d’entrada i des de l’origen dels temps, personal i intransferible. Ningú pot tastar i estimar per mi els calamars farcits de la meva mare o l’escudella de la fonda del poble.

Desprès, amb el pas dels segles i la complexificació dels vincles entre les persones i les cultures, a aquella relació s’hi han afegit altres paràmetres de sociabilitat, relacions de poder, etc.. que han fet que la cresta del gall es destinés a l’hereu, el pa hagués de ser partit pel cap de taula o la taula fos el marc idoni per establir convenis i ratificar acords. Afegitons que, lentament i lamentable, han anat desvirtuant aquella primera relació bàsica, justificant uns canelons penosos o un fricandó oliós pel fet de servir-se en un casament.

Fent -seguint un símil gastronòmic- que el farciment acabés essent més important que el gall.

La proposta de Vol Espai Gastronòmic a Girona suposa un pas més en aquesta direcció. Perquè si en els restaurant de volada, el pas obligat del cuiner per les taules ja condicionava els comentaris a peu de plat, el fet de tenir-lo de cos present, tot preparant els plats a la vista, pot portar a alguns comensals a aplaudir quan lligui la maionesa o surti el peix del forn. Oblidant que el veritable aplaudiment a un plat es fa quan torna buit a la cuina.

No em vull estar, però, de lloar el caràcter de taula oberta que té la proposta. Com aquelles taules de fonda o de banquet oficial on seies al costat de desconeguts, cosa que donava agradables sorpreses. O, ai las, terribles convivències.

De tota manera, jo seguiré pensant que degustar una truita o un civet és un acte íntim. Que cal fer en la major intimitat possible.

TOTES LES NOTÍCIES