Enric Canals presenta la història dels republicans catalans de la Línia Maginot

enric-canals-maginotEl periodista Enric Canals ha presentat aquest dijous el documental ‘Els oblidats de la Línia Maginot’ que explica la història de “superació personal” i les vivències dels prop de 8.000 catalans refugiats republicans al sud de França que el 1949 es van allistar a l’exèrcit francès per sortir dels camps d’internament. Ho van fer en unes companyies que aprofitaven la mà d’obra dels camps de concentració per acabar la Línia Maginot, una fortificació que s’havia començat feia 13 anys i que volia frenar la invasió nazi. El documental compta amb el testimoni de quatre d’aquests catalans a més de les històries d’altres explicades a través dels seus familiars o de la documentació recol·lectada, com ha indicat Canals. 

L’objectiu, segons ha apuntat el director del documental, Enric Canals, és explicar una història “no àmpliament coneguda” però “molt personal d’aquests supervivents” així com mostrar “en què va consistir aquesta obra immensa”. Tan gran que hi havia bars, restaurants, cinemes, magatzems d’explosius, canons i trens subterranis connectant els diferents forts, ha exposat.

De fet, una de les parts més difícils, ha reconegut Canals, ha estat trobar aquests supervivents i entrevistar-los perquè “els records es barregen”. “Són persones que han fet la guerra, han estat en camps de concentració, van ser a la Segona Guerra Mundial, van lluitar contra el franquisme… però tenen molt clar que ho han d’explicar”, ha afegit. Un altre repte va ser localitzar els forts que encara existeixen i poder-hi filmar, així com trobar imatges de l’època d’aquests forts. D’aquesta manera, ha assenyalat el director, “hem pogut ajuntar com està l’obra ara i com era, com funcionava”.

L’origen es troba en la història del pare del mateix Canals que li havia transmès i, posteriorment, aquest va poder visitar els forts de la Línia Maginot i “em vaig adonar de la grandària i la importància que això es conegués”.

El periodista també ha subratllat el fet que “els protagonistes d’aquesta història turbulenta del segle XX estan desapareixent, se’ns estan morint” i ha manifestat que s’ha de conèixer perquè “ens enriquirà i evitarà que es torni a repetir”.

El documental s’ha estrenat aquest dijous a Andorra en el marc del cicle de la Mostra de Cinema Català i més endavant s’emetrà per TVE i TV3 dins dels actes de record del triomf dels aliats a la Segona Guerra Mundial. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES