Brexit

El filòsof Hegel afirmava que lo real és racional, tot i que la plena racionalitat no està a l’abast dels éssers humans, que segons recents estudis científics funcionen amb tres cervells. El cervell principal que té cura del pensament i el raonament. El cervell del cor que ho fa de les emocions i els sentiments i, finalment, el cervell dels intestins que abasta les funcions bàsiques de supervivència. Aquesta complexitat fa difícil assumir la racionalitat de qualsevol fet real.

Es per tot això que es fa difícil opinar sobre el resultat favorable al Brexit, tot i que clarament sembla haver-hi actuat preferentment el cervell del cor. També pel fet d’haver escollit els anglesos la llibertat, com la guia que fa possible el progrés, per poder continuar essent ells mateixos, tal com ja varen fer històricament, com a pioners de la revolució industrial. La seva decisió suposa una ruptura i una heretgia, des del punt vista d’una economia, que ha deixat de ser una ciència, per convertir-se en un joc especulatiu de ruleta.

Clarament s’ha apostat per valors humans, tal com defensa el moviment sènior favorable a una societat centrada en les persones i no en els diners. També ho fa qüestionant el sistema federal polític europeu, com una estructura jeràrquica que atempta contra la llibertat dels ecosistemes culturals, que configuren l’Europa dels pobles, que tendeixen a relacionar-se en xarxa, fent possible mantenir l’autosuficiència i autonomia territorial local, en entorns interrelacionats de forma global

TOTES LES NOTÍCIES