Andorra la Vella presenta un pla específic per integrar els joves ‘ni-ni’ a la societat

El servei de Joventut del Comú d’Andorra la Vella ha presentat un Pla Local de Joventut pels propers tres anys. La cònsol major, Rosa Ferrer, el conseller de Joventut, Esports i Noves tecnologies, Marc Pons, i la tècnica de Joventut, Raquel Puértolas, han presentat els objectius principals del Pla, que té per objectiu fomentar la proactivitat entre els joves, el treball en xarxa i com a novetat, es realitzarà un projecte específic per als joves que ni estudien ni treballen (ni-ni). Pons ha volgut fer èmfasi a les dades dient que a l’agost 2012 un 19,3% dels joves inscrits als Servei d’Ocupació eren menors de 25 anys, però, s’hi han d’afegir els joves no inscrits que també estan desocupats.

El Pla Local de Joventut d’Andorra la Vella, emana del Pla Nacional de la Joventut d’Andorra elaborat al 2010 i s’estructura en dos grans bocs: la diagnosi de la realitat juvenil, amb un estudi quantitatiu i qualitatiu realitzat pel CRES (Centre de Recerca Sociològica d’Andorra) durant el 2010 i 2011 juntament amb un recull de les necessitats detectades, i el disseny del Pla amb un calendari d’execució així com uns indicadors que permetin una avaluació continuada. El Pla se subdivideix en diversos àmbits com l’educació i la formació, el treball i l’accés al món laboral, la salut, la família i la qualitat de vida, l’habitatge, el lleure, la cultura juvenil i els esports, el suport a l’associacionisme i el foment de la participació ciutadana, la mobilitat internacional i la informació i comunicació.

Marc Pons ha volgut destacar una de les actuacions que es duran a terme que és la realització d’un projecte per als joves que no treballen ni estudien, ‘ni-ni’, amb actuacions concretes amb el departament de social i joventut. A més, també es preveu l’establiment de convenis i treballs en xarxa amb altres institucions com el Ministeri d’Interior o el de Joventut i Voluntariat del Govern.

El conseller també ha fet referència a dades concretes. En aquest sentit, ha assenyalat que ‘a l’agost del 2012 un 19,3% dels inscrits al Servei d’Ocupació eren menors de 25 anys. Si augmentem l’edat fins al 39 anys la xifra es dispara fins al 50%. S’ha detectat que en els últims dos anys la xifra s’ha doblat, al juny del 2011 hi havia 373 joves en recerca de feina (fins als 39 anys) i al juny del 2012 hi havia 613 joves (fins als 39 anys).’

El Pla també aposta per fomentar treball dins les xarxes socials, el contacte amb els propis joves, i editar tot el material divulgatiu en format digital. Aquest, busca ser proactiu amb la interacció i anar a buscar als joves dins dels seus espais, com ara l’escola, amb les xerrades sobre drogodependència, les xarxes socials amb un canal al Youtbe amb vidoconsells de temàtica general, entre altres propostes.

El pressupost en Joventut ronda els 30.000 euros, i segons Pons, dóna bons resultats en quant als recursos i a les hores que s’hi destinen. El conseller ha afegit que ‘es dóna el mateix servei que quan es disposava dels 70.000 euros al 2005. En aquest sentit, ha assenyalat que ‘el pressupost no es garantia d’èxit dels propis projectes sinó que, es pot fer molt més amb menys diners’. Pons també ha remarcat que de cara l’any vinent es valorarà la partida pressupostària en concret per a projectes específics com pot ser el dels ‘ni-ni’.

TOTES LES NOTÍCIES