Rescaten un ou de trencalòs a l’Alta Ribagorça i el traslladen al centre de fauna de Vallcalent de Lleida

Cria de trencalòs sent alimentada amb pinces per un humà
Cria de trencalòs sent alimentada amb pinces per un humà. Foto: Generalitat de Catalunya

Els Agents Rurals, en el marc del seguiment dels nius de trencalòs, van detectar a Conrroncui, al municipi del Pont de Suert, que una parella d’aquesta espècie mantenia una conducta erràtica deixant abandonat el niu llargs períodes de temps. Amb l’ajuda d’un dron i de membres del Grup de Suport Aeri del cos, van confirmar que al seu niu hi havia un ou.

Aquesta espècie pon entre els mesos de gener i febrer, i incuba durant uns 55 dies. Davant possible el fracàs en el naixement de la cria, membres del Grup de Suport de Muntanya dels Agents Rurals va accedir al niu, ubicat en una zona de molt difícil accés, i van traslladar l’ou al Centre de recuperació de fauna de Vallcalent, a Lleida, on serà incubat artificialment.

El trencalòs és un ocell en greu perill d’extinció a tot Europa. A Catalunya, als anys 80 la població era de només cinc o sis parelles. Els principals perills per a la seva supervivència van ser l’ús de verins, la caça i l’espoli dels nius. L’aprovació de plans per a la seva recuperació i protecció va permetre incrementar del nombre d’individus amb capacitat reproductora. La població de trencalòs de la serralada pirinenca és l’única consolidada en l’àmbit europeu.

[do_widget id=category-posts-pro-64]