les-mongesEl PSC-Progrés a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell no està d’acord amb els nous preus públics per a les escoles municipals de cara al curs vinent. El partit urgellenc considera que les quotes són “desproporcionades” i dificulten l’accés dels ciutadans “a l’educació i la cultura”.

Progrés va votar en contra de les noves ordenances fiscals vinculades a aquests serveis en el plenari ordinari del mes passat. Durant la sessió, es va aprovar una quota única, fet que el portaveu Òscar Ordeig considera que és “una rectificació i suspensió del sistema de pagament  vigent durant els dos últims cursos”.

Ordeig afirma que si es comparen els preus públics entre els cursos 2011/2012 i 2014/2015 els augments són “abusius”, arribant al 129% en alguns casos, per exemple, en el servei de Sensibilització de l’Escola de Música. “L’increment és generalitzat, amb una mitjana del 51% respecte ara fa dos cursos”, assenyala.

El PSC-Progres també manifesta que en el cas de la Llar Municipal d’Infants “Els Minairons”, la quota passa de 103€ a 123€, gairebé un 20% més. És per això que anuncia la seva intenció de replantejar quotes i horaris per millorar-ne l’accés de les famílies.

Defensa d’una quota fixa

Progrés ressalta que els augments continuats de les quotes són “excessius” i poden representar “un greu perjudici per a les economies familiars que estan patint els efectes de la crisi”. És per això que el grup de Progrés defensa una quota fixa, “amb ajudes per a les famílies amb dificultats, la qual cosa pot facilitar conèixer fàcilment quin serà el cost i l’accés a aquests serveis educatius”.

A més, el portaveu del grup municipal, Òscar Ordeig, denuncia que la Generalitat “ha abandonat les escoles de música retirant les subvencions i l’equip de govern de l’Ajuntament fa el mateix amb els augments dels preus”.

L’equip de govern advoca per l’equilibri financer

Per la seva banda, el tinent d’alcalde d’Hisenda, Jesús Fierro, ha defensat la gestió econòmica envers les Escoles Municipals i la llar d’infants ‘Els Minairons’. Així, ha apel.lat a la necessitat de trobar “un equilibri financer” en els serveis que s’ofereixen des del consistori. En aquest sentit, ha recordat que actualment s’assumeix més del 50 per cent del cost de les places a la guarderia pública, amb 45.000 euros més d’aportació municipal en relació amb el curs passat a causa de la modificació del sistema de quotes, que s’ha hagut de canviar per no provocar greuges econòmics.

Fierro indica que l’opció que s’aplicarà ara suposa que prop d’un 80% dels usuaris passi a pagar un import igual o inferior a l’actual. “Per a la resta, està previst un augment del número de beques”, remarca. L’equip de govern reitera el seu convenciment que l’anterior sistema resultava més just i equitatiu, ja que es pagava la quota en funció dels ingressos de cada família. És per això que Fierro assegura que es buscarà una solució.

Viabilitat dels serveis públics no obligatoris

El tinent d’alcalde d’Hisenda també apunta al fet que l’augment de la quota respon al fet que la llar d’infants és un servei deficitari en què s’ha deixat de rebre molts diners de les administracions en un moment de baixa natalitat.

A això caldria afegir el fet que la reforma de les administracions locals suposa una amenaça per aquest tipus de serveis. “Si la intencionalitat del PSC és carregar-se els serveis no obligatoris, aquest camí que han iniciat és el correcte, ja que la pròpia reforma obligarà les institucions a justificar la viabilitat de cadascun dels serveis no obligatoris”, ha puntualitzat.

Jesús Fierro insta el PSC-Progrés a no només reivindicar, sinó també a presentar “alternatives” i solucions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada