El PS acusa la resta de membres del grup mixt i a DA de “fer-nos la pinça” per “silenciar-nos”

Text i foto: PS

El conseller general del Partit Socialdemòcrata Gerard Alís ha acusat tant la resta de forces del grup mixt -els cinc parlamentaris escindits de Liberals d’Andorra (Ld’A) i la independent Sílvia Bonet- com a la majoria de Demòcrates per Andorra (DA) d’intentar “fer-nos la pinça” amb l’objectiu de “silenciar” i “reduir la representació i participació en l’arc parlamentari” de “l’única força que realment suposa una alternativa a DA”. El polític lauredià s’ha mostrat molt crític amb aquesta situació, a la vegada que ha denunciat el paper de la Sindictura en tot l’afer.

Alís ha fet aquestes acusacions durant una entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra (RNA). Bona part d’aquesta s’ha centrat en la situació que es viu al grup mixt d’ençà de l’arribada dels cinc consellers generals escindits dels liberals. El parlamentari socialdemòcrata ha tornat a defensar que, per les característiques especials d’aquest grup, amb representants de fins a quatre sensibilitats polítiques diferents, l’ideal és que el seu funcionament s’articuli mitjançant acords per unanimitat, com s’ha fet des d’inicis de legislatura. “El contrari significa treure la representativitat a les minories. I això és el que està passant ara”, ha apuntat.

El conseller general del PS ha recordat que, en la reunió el passat divendres, es va acceptar renunciar a la presidència per mirar de reconduir la situació però, llavors, a l’hora de repartir les delegacions internacionals i les presidències i vicepresidències de les comissions legislatives, la fórmula es va voler canviar. “Ens diuen que per elegir president sí que es funciona per majoria; per repartir els altres càrrecs ens diuen que no. Adapten les regles de joc cada moment al que els convé”, ha explicat.

Davant aquesta situació, el PS ha constatat que “se’ns ha fet la pinça” i que “aquí també hi entra la majoria de DA”. Per a Alís, “el funcionament de votar per majoria al grup mixt el que fa és treure i representativitat al PS i això convé a tothom per fer-lo callar”. I és que, ha recordat, la formació socialdemòcrata “som els únics que fem oposició real i tenim un projecte clar de país que pot ser alternativa a DA”. Per tant, “ja convé arraconar-nos i fer-nos tenir menys torn de paraula”.
En aquest sentit, el conseller ha denunciat “l’actitud de Sindicatura”, òrgan que hauria d’haver estat imparcial en tot aquest afer i que no ho ha estat. “Hi ha una primera ingerència quan es destitueix Pere López com a president del grup”, ha recordat. La conclusió que s’extreu de totes les actuacions és que “tot està acordat i donat i que és la situació que convé a la gran majoria de l’arc parlamentari”, una situació que, “no sé si per l’idil·li i el flirteig entre Toni Martí i Josep Pintat, persegueix treure torn de paraula al PS”.

Malgrat això, Alís ha llençat una advertència clara: des de la formació no es farà cap pas enrere i es continuarà treballant al màxim i amb el mateix tarannà d’oposició, malgrat totes les dificultats que se li vulguin posar. “Seguirem fent preguntes, seguirem discutint i seguirem fent valer el nostre posicionament davant tots els projectes de DA”, ha avançat.

I bona mostra d’això són les esmenes, una seixantena, presentades al pressupost del 2018. Alís ha tornat a criticar el text pel seu “clientelisme i electoralisme” i pel fet de no donar resposta a problemes reals de la gent, com ara els salaris baixos i l’habitatge. “No hi ha cap mesura per facilitar l’accés a la gent”, ha denunciat. Sobre si aquestes propostes de modificació poden tenir opcions de prosperar, el conseller general ha recordat el tarannà habitual de DA: “hi ha una certa aversió a tot el que ve del PS. A la que es fa una mica de crítica, sempre som els dolents i els mals andorrans. Imagino que, com altres anys, passaran la piconadora”.

 

El PS només retindrà els càrrecs que ja ostentava abans dels canvis al grup mixt

Així mayeix, els consellers generals del PS han decidit que només mantindran els càrrecs que ja ostentaven com a representants del grup mixt prèviament a l’arribada dels cinc parlamentaris escindits del grup liberal.

Des del PS s’entén que una altra decisió seria acceptar “regalets” que són fruits d’una mala consciència i d’un intent de rentat de cara un cop totes les propostes fetes per intentar arribar a un acord han estat sistemàticament refusades.

La presència de Pere López a la Junta de presidents de demà ha de ser interpretada únicament com a acte de responsabilitat i de deixar clar que, en cap cas, hi hagut la voluntat de bloquejar el funcionament parlamentari tot i que l’activitat no ha estat en cap moment aturada, contràriament al que s’ha volgut fer creure.

TOTES LES NOTÍCIES