Cita gastronòmica a l’escudellada de la Massana

Dimecres, 17 de gener, la Massana celebra la festivitat del seu patró, Sant Antoni, amb la tradicional escudellada popular. “Aquest any fem un pas endavant perquè l’escudellada continua sent una festa popular però es vol convertir en un esdeveniment gastronòmic, gràcies al plus que aporten els cuiners professionals”, explica la consellera de Cultura, Comerç i Dinamització, Jael Pozo. “La intenció és comptar amb un elenc de grans cuiners del país, garantint la millor escudella, elaborada per grans professionals i col·laboradors voluntaris del poble”, assegura el cuiner Josep Maria Troguet.

L’equip de cuiners de la Massana està format per Josep Maria Troguet (Borda Raubert), Dolors Abad, Meritxell Montané (Hotel Aymà), Amaro Batista (l’Eulari d’Anyós), Vicente Zapata (Escola Francesa), Julien Vaien (Hostal Palanques), Sergi Simó (estació de Pal). A més, es tornarà a comptar amb la col·laboració dels cuiners Carles Flinch (Can Manel),  Ramon Sasplugas (Celler d’en Toni) i Manel Leitao (Beluga). Les noves incorporacions a l’escudellada massanenca seran Asier Erbilla, del restaurant Arbeletxe de la Seu d’Urgell, Pep Ramos, de l’Era d’en Jaume, de Llorts, i Clàudia Coma, del restaurant Coma. Es tracta, doncs, d’un gran equip de cuiners reconeguts i mediàtics que convertiran l’escudellada de la Massana en un cita obligada, com explica Troguet.

Els cuiners tornaran a tenir el suport de molts voluntaris, una quarantena, que s’encarregaran de tallar, coure, fregir i remenar els ingredients, a més de servir l’escudella al públic.

Com en anys anteriors l’essència dels caldos vindran de Borda de l’Avi (vedella d’Andorra), Borda Raubert (gallina), Escola Francesa (porc) i caldo per a celíacs (Eulari d’Anyós).

Els comensals podran apreciar un any més el sabor únic de l’escudella massanenca, elaborada amb productes de qualitat del país, que en cada edició compta amb el toc especial dels cuiners participants. S’espera repartir unes mil dues-centes racions de la viada més tradicional. Per a la seva elaboració caldrà 50 quilos de falda de vedella desossada d’Andorra, més d’un miler de mandonguilles, 45 quilos d’ossos variats, 20 quilos de bringuera, 2.000 porcions de botifarra, 90 quilos de gallina, cent quilos de verdures…a més del cigrons, els fideus i l’arròs. Recordem que, com sempre, també hi haurà una trentena de racions aptes per a celíacs.

“A la Massana Sant Antoni és una data molt assenyalada, ja que és la festa patronal i per tant és dia festiu. Moltes famílies al complet venen a les Fontetes per seguir la tradició de menjar l’escudella o la vianda, que és el nom autèntic. I esperem que els qui no ho han provat s’animin, perquè és important mantenir vives les festes populars”, assegura la consellera de Cultura, Participació Ciutadana i Igualtat, Jael Pozo.

La festa començarà a les 11 h, amb la Missa a Sant Antoni de la Grella. Tot seguit, els tradicionals Encants, conduïda per Júlia Troguet i Assumpta Casanovas, a la plaça de les Fontetes, l’indret que ja s’ha convertit en un punt de trobada de les celebracions massanenques.

La festa comptarà de nou amb l’actuació de l’Esbart de les Valls del Nord cap a les 13 h. Després de l’exhibició, començarà el repartiment de l’escudella.