El Govern obre una investigació per aclarir la ingesta de pastilles per part de dos menors del CAI

El Govern ha estat informat aquest dilluns d’un cas d’ingesta de pastilles descontrolada per part de dos menors del Centre d’Acolliment d’Infants i Joves de la Gavernera (CAI), i que va acabar amb aquests dos menors a l’hospital. Així ho ha explicat aquest dimarts el ministre de Justícia, Afers Socials i Exteriors, Xavier Espot. El ministre ha assegurat que és un cas “que mereix ser estudiat, treballat i analitzat amb deteniment”, però a la vegada ha exposat que aquests menors no van estar permanentment al centre els darrers dies, sinó que també van estar subjectes a un règim de visites al domicili familiar de les persones que en tenen la seva guarda i custòdia. És a dir, no se sap ben bé on es va produir la ingesta de pastilles ni d’on es van aconseguir.

Amb tot, des del Govern han demanat a la responsable del centre un informe on es detalli com van succeir aquests fets, i Espot també s’ha reunit aquest dimarts al matí amb el cap d’atenció de l’àrea d’Infància i Adolescència per, tenint en compte que es poden estar generant situacions de risc durant el règim de visites, “mirar si cal fer propostes al batlle de menors que segueix el cas d’aquesta noia per si cal contemplar alguna modificació del règim actualment existent”. Per a “aquesta noia”, Espot es referia a la menor que hauria aconseguit les pastilles i que hauria instigat l’altre menor a que també les consumís. No seria la primera vegada que té problemes de conducta dins del CAI.

A partir del diagnòstic que en surti de tota la investigació i informes, es prendran les decisions escaients. Espot ha assegurat que s’anirà “fins al fons de l’assumpte” i que, “si mai se’n dedueixen responsabilitats administratives, també les depurarem”.

Amb tot, però, el ministre ha volgut deixar clar que aquests fets no impliquen que hi hagi cap “desbordament del CAI”, ni tampoc que hi hagi un sobredimensionament que faci que els menors ingressats no estiguin correctament atesos. Ha recordat que els darrers anys s’ha obert un nou centre, per als menors més grans. En paral·lel, s’ha iniciat una política de major prevenció i acció. Tal com ha defensat Espot, “allà on detectem una situació de risc de seguida fem una proposta al batlle de menors perquè faci retirada de la guarda i custòdia”. D’aquesta manera es fa més prevenció i s’eviten més situacions de risc. Una forma de treballar que ha comportat un augment del nombre de menors ingressats al CAI, però que a la vegada ha estat acompanyat de més recursos humans i materials. Per tot plegat, el cas de la ingesta de pastilles de dos menors del centre és “un fet puntual”, el qual “s’ha de deslligar d’un eventual mal funcionament del CAI que no existeix”, ha refermat el ministre.