Concentració a la Seu per reclamar la llibertat dels presos polítics

La plaça dels Oms de la Seu d’Urgell ha acollit aquest dimarts una nova concentració per reclamar l’alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, empresonats des de fa tres mesos per part de la justícia espanyola per un delicte de sedició. La protesta ciutadana ha inclòs la lectura d’un manifest en què s’ha exigit la seva llibertat i la dels consellers cessats empresonats, Oriol Junqueras i Joaquim Forn. L’acte, organitzat per l’ANC i Òmnium Alt Urgell, ha finalitzat amb una cantada de cançons reivindicatives i una encesa de mòbils. El manifest ha denunciat que els líders sobiranistes viuen entre reixes “per les seves idees polítiques: per defensar el dret a l’autoderminació del poble de Catalunya”, i en el cas d’Oriol Junqueras i Joaquim Forn “per tirar endavant el mandat del poble de Catalunya”. En aquest sentit, s’hi ha defensat que “el dret a manifestació és un dret bàsic en qualsevol democràcia” i s’ha lamentat que “l’Estat actua com una dictadura: ens jutgen i ens priven de llibertat per manifestar-nos pacíficament”. L’ANC i Òmnium insisteixen en el fet que “cap dels detinguts ha comès cap delicte” i asseguren que “empresonant els dos Jordis ens han empresonat a tots”.

Les concentracions arreu de Catalunya han servit també per recordar les cassolades i les espelmes que van omplir places d’arreu de Catalunya “amb l’esperança que aquest malson acabaria”. Tanmateix, el text llegit constata que “en tot aquest temps al govern espanyol ni tan sols li han pujat els colors”, malgrat que “juristes, advocats o organismes internacionals han posat el crit al cel per l’ordre de presó preventiva”. Així mateix, s’hi critica l’ordre de presó preventiva “escandalosa i alarmant” i s’hi lamenta que s’està vulnerant “el dret d’expressió, d’opinió, de manifestació, d’associació i participació”, a més de no respectar-se “els principis d’imparcialitat ni d’independència judicial”.

El manifest que s’ha llegit a la plaça dels Oms ha finalitzat assenyalant els Jordis com un exemple viu de “la lluita pacífica d’un poble per a una societat més lliure” i incidint en la unió del poble català. “Ens volien aïllar i estem més units que mai; l’esperança és més forta que la tristor, la voluntat d’una Catalunya millor i unida és més forta que el rencor”, s’hi subratlla. Les entitats ja han anunciat que “es denunciarà tants cops com calgui” l’empresonament de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn.