El Govern celebra el ‘pas ferm’ de la UE i espera iniciar les negociacions per a l’acord d’associació el 2014

L’informe sobre les relacions de la Unió Europea amb els petits estats d’Andorra, Mònaco i San Marino ha estat ben rebut per l’Executiu. Segons ha opinat el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquest informe va en la línia que ja s’havia apuntat anteriorment, recomanant l’acord d’associació. El que ha valorat més positivament és el fet que en un any s’hagi avançat ‘amb pas ferm per tancar la relació amb els microestats’. A més, ha indicat que després d’analitzar aquest informe, s’espera que la UE doni el mandat per iniciar les negociacions per establir aquest acord d’associació el 2014, i que Andorra ja s’està preparant en aquest sentit.

De l’informe de la Comissió Europea del passat 18 de novembre aconsellant l’acord d’associació, Cinca n’ha volgut destacar el fet que s’avanci amb pas ferm per tancar el cercle de les relacions dels petits països amb la Unió Europea. Ha considerat que ‘un any en termes de la UE no és gran cosa, i que en un any ja s’enfoqui quina ha de ser l’opció a seguir, em sembla molt remarcable’. I ha afegit que ‘s’observa la voluntat clara i ferma d’avançar’.

D’altra banda, ha celebrat que el text especifiqui que l’acord no ha de donar sortida només a les exigències de la Unió Europea en relació als petits estats, sinó que ‘per primera vegada és molt explícit en la necessitat que els acords recullin les particularitats dels petits estats’. I ha considerat que aquest és ‘un pas endavant molt interessant i que hem de saber aprofitar’.

A més, ha assenyalat com a fet positiu que també es faci reconeixement a les relacions que cada estat pugui haver tingut amb la Unió Europea i als fruits que hagi donat, com poden ser en el cas d’Andorra l’Acord Duaner o l’acord en matèria de fiscalitat. Cinca també ha indicat que el text fa esment a l’economia pròpia que tenen cada un dels petits estats i com influeixen en el seu entorn.

Per això, ha valorat positivament l’informe de la Comissió Europea. A més, s’espera que el 2014 ja es doni el mandat per iniciar les negociacions per a aquest acord d’associació. En aquest sentit, ha indicat que Andorra ja s’està preparant per a les negociacions i ha reconegut que ‘se’ns gira molta feina’, similar a la que s’ha hagut de fer per l’Acord Monetari.

TOTES LES NOTÍCIES