escudella-alv

El proper dissabte, dia 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, a la plaça Guillemó, a partir de la una del migdia, se celebrarà la tradicional Escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella, oberta a tothom, per degustar-hi el plat més representatiu de la nostra gastronomia.

Aquesta manifestació popular, ben arrelada en el calendari festívol de la vila d’Andorra la Vella, des de fa 46 anys, es va reprendre d’una tradició multisecular, a partir de l’any 1970, a iniciativa dels Tons de l’avinguda Meritxell.

Efectivament, a Andorra la Vella, durant segles, el dia de Sant Antoni, es feia una vianda barrejada, a base de productes del porc, destinada a les persones més desvalgudes i necessitades de la parròquia, que se’ls oferia en honor del sant, conegut popularment com “l’advocat dels pobres”.

L’Escudella de Sant Antoni, organitzada pel Comú de la parròquia i la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella, és una manifestació multitudinària que aplega cada any milers de persones a l’entorn de les de les 10 fogaines emplaçades al bell mig de la plaça – 8 fogaines d’escudella i 2 fogaines de caldo, per coure-hi les mandonguilles -, on s’hi condimenta tots els ingredients precisos i indispensables per extreure’n una escudella de les millors del Pirineus.

 Enguany, és previst que s’hi serveixin i reparteixin un total de 3500 racions d’escudella, preparada per uns 70 escudellaires – adults i joves -, que  encendran el foc a trenc d’alba.

Com cada any, el Comú posarà a la venda el plat commemoratiu de la diada de Sant Antoni de Gener, del qual se n’ha fet 500 exemplars. Es vendran al preu unitari de 7€, a partir de les 10 del matí, al vestíbul del Centre Cultural.

En aquesta edició, el plat de terrissa, cuit al foc, serà decorat amb una il·lustració que representa una fogaina.

Tots els membres de la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella en estreta associació amb el Comú de la Parròquia – que assumeix l’estratègia dels preparatius i el patrocini -, fan possible la perpetuació d’aquest esdeveniment tan significatiu i apreciat pels andorrans i visitants, com a tradició i encontre de convivència ciutadana, que les altres parròquies del país també han anat incorporant al seu calendari.

El Comú d’Andorra la Vella mobilitzarà, per a l’ocasió, diversos efectius dels Serveis d’Aigües, Enllumenat, Obres, Higiene, Circulació, Manteniment, de l’Alberg de la Comella i de l’Àrea Cultura.

El tast de l’Escudella

A la una del migdia del dissabte vinent, després de la benedicció de les menges per part de mossèn Ramon Sàrries, Arxiprest de les Valls, amb l’assistència dels Cònsols i dels Consellers de Comú, acompanyats d’una munió de convidats, es començarà a servir l’escudella a tots els assistents, fins que s’arribi a rostar els fons de les fogaines i s’escurin les cassoles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada