DA entrarà una proposició de llei per a que els andorrans a l’estranger puguin votar a distància

El grup parlamentari demòcrata entrarà a tràmit, en els propers mesos, una proposició de llei per permetre el vot a distància dels andorrans que viuen a l’estranger. Tal com han presentat aquest dimecres les conselleres demòcrates de la Comissió Legislativa d’Interior, Sofia Garrallà, Silvia Riva i Meritxell Verdú, encara no s’ha acabat de definir com es farà, però s’intentarà que sigui el procés més àgil possible. Per als que visquin de manera permanent a l’estranger, hauran d’estar inscrits al cens electoral i se’ls enviarà la documentació directament, però els que estiguin a l’estranger de manera temporal, per exemple estudiant, o treballant per un temps, hauran de comunicar al Comú la seva nova ubicació. Des de DA s’ha demanat als comuns la seva col·laboració per definir com es podria fer el tràmit perquè la intenció és que siguin aquests els que ho gestionin.

La proposició de llei en què està treballant el grup parlamentari demòcrata té per finalitzar agilitzar i donar més possibilitats als electors a l’hora d’exercir el seu dret a vot. La intenció és fomentar la participació oferint les màximes garanties i sense afegir complicacions al procés, segons ha indicat la consellera Meritxell Verdú. El text sobre el que estan treballant, i que han compartit recentment amb els comuns perquè hi facin les seves aportacions, pretén que els ciutadans andorrans que viuen a l’estranger puguin votar a distància.

Encara no s’ha determinat quin serà el procediment, si es farà per correu, a través de les ambaixades o per alguna altra via, però la consellera Sílvia Riva sí que ha assegurat que es treballarà perquè el procediment sigui el més àgil possible. Hi haurà dues modalitats diferents, els andorrans residents a l’estranger de manera permanent, que hauran d’estar inscrits al cens electoral i se’ls enviarà al seu domicili a l’estranger, directament, la documentació per exercir el seu dret a vot, i els residents temporals a l’estranger. En el cas dels segons, que poden ser estudiants, o altres persones que hagin marxat durant una temporada a viure fora, però que poden també conservar un domicili a Andorra, hauran de comunicar directament al Comú que desitgen votar a distància.

Aquesta nova opció de vot no està adreçada a aquelles persones residents a Andorra que puguin marxar de viatge o de vacances. La consellera Riva ha indicat que per a aquests casos es considera que ja hi ha prou facilitats amb el vot judicial, que es pot dipositar des que comença la campanya electoral. Tot i així, ha apuntat que ‘ja sabem que no podem solucionar els imprevistos i l’organització de tothom’.

De moment la proposta s’ha presentat als comuns i se’ls ha demanat que facin les seves aportacions, ja que en principi serà una qüestió que gestionaran aquestes corporacions locals. També s’ha treballat el text amb el Ministeri d’Interior, però a l’oposició encara no se’ls hi ha comentat.

Tot i que la intenció és entrar la proposició de llei a tràmit parlamentari en els propers mesos, les conselleres han assenyalat que han d’esperar la resposta dels comuns i que tant pot ser aquest període de sessions com el proper. El que sí que tenen clar és que volen que per a les properes eleccions, al 2015, ja estigui en aplicació.

Altres qüestions relacionades amb el vot són les demandes que s’han fet en algunes ocasions per poder fer el vot electrònic, però segons han explicat les conselleres, aquest punt haurà d’esperar que la signatura electrònica estigui en funcionament. Aleshores es podran fer els canvis necessaris per introduir aquesta modalitat.