Un projecte transfronterer donarà a conèixer amb eines digitals set monuments romànics de l’Alt Pirineu i Aran

Col·legiata de Santa Maria de Castellbò (Foto arxiu/Carles Gascón CCAU)
Col·legiata de Santa Maria de Castellbò (Foto arxiu/Carles Gascón CCAU)

El projecte transfronterer Innovació digital per a posar en valor el patrimoni romànic (ROMTUR), que lidera la Universitat de Lleida (UdL), permetrà donar a conèixer monuments romànics catalans a través d’eines digitals. Aquesta iniciativa beneficiarà a un total de 55 elements del patrimoni poc coneguts tant del nord com del sud de Catalunya, a banda i banda de la frontera administrativa.

Entre els monuments que es volen promoure, pel que fa estrictament a l’Alt Pirineu i Aran, hi ha la Col·legiata de Santa Maria de Castellbò (Alt Urgell); el Castell de Les o de Pijoert (Val d’Aran); Viu de Llevata, al Pont de Suert (Alta Ribagorça); Santa Maria de Ginestarre, a Esterri de Cardós (Pallars Sobirà);  Sant Serni de Baiasca, a Llavorsí (Pallars Sobirà); el Castell de Llordà (Pallars Jussà) i Santa Maria de Llimiana (Pallars Jussà).

La iniciativa té com a objectiu convertir aquests elements del patrimoni en potents recursos turístics i culturals “capaços d’atreure nous segments de mercats internacionals dirigint-los cap a zones poc promocionades”.

El vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juan Antonio Serrano, va participar en la presentació del projecte, que es va dur a terme a Targasona, a l’Alta Cerdanya. Serrano va explicar que “la col·laboració transfronterera és fonamental” i va instar a potenciar aquests llaços entre el nord i el sud de Catalunya. També va assenyalar que els monuments que formen part d’aquesta iniciativa poden ajudar a “potenciar l’economia local”. El catedràtic de la UdL Forcel Sabaté és l’investigador principal del projecte. 



Audioguia, realitat augmentada i un audiovisual

En els 55 monuments seleccionats hi haurà codis QR que donaran accés a una audioguia, un recorregut per l’interior amb realitat augmentada i un audiovisual que explicarà la seva història. Entre les accions que es desenvoluparan també destaca la creació del Museu Virtual del Romànic Desconegut, destinada a fer difusió de la història i dels elements patrimonials que participen en el projecte.

ROMTUR, que s’allargarà durant tres anys, té finançament dels fons Poctefa de la Unió Europea. Compta amb la participació de la Universitat de Barcelona, l’Institut d’Estudis Catalans, la Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya, la Universitat Via Domitia de Perpinyà, la Cambra de Comerç dels Pirineus Orientals i l’Oficina de Turisme dels Aspres i Tuïr.

Deixa un comentari

TOTES LES NOTÍCIES