La 30a Universitat d’Estiu d’Andorra tractarà els ‘Poders i contrapoders en un món global’

La directora d’Ensenyament Superior i Recerca, Meritxell Gallo, ha comparegut aquest dimarts en roda de premsa per presentar la temàtica i els ponents de la 30a Universitat d’Estiu d’Andorra, que se celebrarà entre el 2 i el 6 de setembre al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

Amb el títol Poders i contrapoders en un món global, la Universitat d’Estiu tindrà com a moderador el professor d’antropologia social de la Universitat de Lleida Carles Feixa i portarà també a ponents com Karlos Pérez de Armiño, André Orléan, Mònica Terribas, Luisa Martín Rojo, Michel Wieviorka, Patrick Michel, Carles Guerra, Ferran Sáez Mateu i Lluís Sáez Giol.

La Universitat d’Estiu d’Andorra, que és oberta a tothom i gratuïta, comptarà amb servei d’interpretació simultània i donarà opció al lliurament d’un certificat d’assistència a les persones que s’hi inscriguin i que participin en el 80% de les ponències (mínim 8).

La Universitat d’Estiu, a través de la Universitat d’Andorra, s’inclou dins del programa de les activitats de la Xarxa Vives d’Universitats. El curs –20 hores– és susceptible de ser reconegut amb crèdits de lliure elecció per les universitats de la Xarxa. Per a membres del cos docent de la Generalitat de Catalunya, es lliurarà un certificat específic reconegut pel Departament d’Ensenyament.

Programa de la 30a Universitat d’Estiu d’Andorra

Dilluns 2 de setembre

Karlos Pérez de Armiño, politòleg, és professor de relacions internacionals a la Universitat del País Basc i especialista en cooperació humanitària internacional, així com drets humans en les regions d’Àfrica i Amèrica Llatina.

André Orléan, és director de recerca al CNRS i director d’estudis a l’EHESS. És membre del Consell Científic de l’Autoritat dels Mercats Financers i Premi Paul Ricoeur 2011. S’ha interessat especialment en l’articulació entre els estats i les finances en els països occidentals.

Dimarts 3 de setembre

Mònica Terribas, doctora en filosofia. Periodista i professora a la Universitat Pompeu Fabra. Premi nacional de periodisme 2003 per la Generalitat de Catalunya. Entre altres s’interessa a les estratègies de comunicació social dels organismes, els mitjans de comunicació de masses i a qualitat informativa.

Luisa Martín Rojo, catedràtica de lingüística a la Universitat Autònoma de Madrid. És especialista en sociolingüística i anàlisi del discurs. Des de fa uns anys dirigeix un grup consolidat d’investigació interdisciplinari a la Universitat Autònoma de Madrid on conflueixen lingüistes, psicòlegs socials i antropòlegs (MIRCO).

Dimecres 4 de setembre

Michel Wieviorka, director d’estudis a l’EHESS, administrador de la Fundació de la Casa de les Ciències Humanes des del 2009. Director del Centre d’Anàlisis i d’Intervencions Sociològiques (CADIS) entre 1993 i 2009, fundat per Alain Touraine. President de l’Associació Internacional de Sociologia entre el 2006 i el 2010. S’ha especialitzat en la noció de conflicte, violència i diferència cultural, que implica una reflexió sobre el context: la democràcia, l’autoritat, les institucions com ara l’estat i la resposta per part dels moviments socials.

Carles Feixa, professor d’antropologia social a la Universitat de Lleida. Ha estat assessor per a polítiques de joventut de les Nacions Unides i vicepresident del comitè de recerca Sociologia de la Joventut de l’Associació Internacional de Sociologia. Va venir a la Universitat d’Estiu del 2006, on va parlar de la joventut llatinoamericana en situació de migració. En aquesta ocasió, es centrarà en els moviments juvenils globals i la seva relació amb els poders i la societat, especialitat sobre la qual ha coordinat fa poc una publicació internacional. Serà el moderador que guiarà els debats durant tota la setmana.

Dijous 5 de setembre

Patrick Michel, sociòleg i politòleg. És director de recerca al CNRS i director d’estudis a l’EHESS, on és professor, així com a l’Institut d’Estudis Polítics de París. La seva especialitat és la relació entre el fet religiós i la política des d’una perspectiva social i històrica en el context de la mundialització. L’àrea geogràfica que l’interessa especialment és Europa i Amèrica Llatina.

Carles Guerra, és doctor en belles arts. És conservador en cap del Museu d’Art de Barcelona i professor a la Universitat Pompeu Fabra. Investiga la cultura visual contemporània i s’interessa especialment en els artistes en situació de resistència en el context de règims autoritaris.

Divendres 6 de setembre

Ferran Sáez Mateu, és doctor en filosofia i professor a la Universitat Ramon Llull.. Director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya. Premi Joan Fuster d’assaig, 1999. Premi Josep Vallverdú, 1998.

Lluís Sáez Giol, es farà ressò de l’estudi a càrrec del Centre de Recerca d’Estudis Sociològics, de l’Institut d’Estudis Andorrans encomanat pel Consell General. És sociòleg. Es dedica a la recerca social i a la docència universitària i és assessor del CRES. Ha publicat sobre l’evolució dels valors de la societat catalana en el marc de l’Observatori dels Valors d’Esade i la Fundació Lluís Carulla.

TOTES LES NOTÍCIES