mandico-marin

Els comuns es mantenen ferms en la seva demanda de creació d’una agència tributària comunal en el marc de la nova llei de bases de l’ordenament tributari. Després de la reunió de cònsols, els portaveus d’aquest mes, Trini Marín i Josep Mandicó, han explicat que s’han reunit amb el ministre de Finances i amb els tres grups parlamentaris, però que de moment cap formació no els ha expressat el seu suport. La cònsol major d’Escaldes-Engordany ha afegit que el que es vol evitar és que amb l’agència única que proposa el projecte de llei s’hagin d’unificar els tributs de tots els comuns. El que sí que consideren que podrà tirar endavant és la seva demanda de prorrogar l’entrada en vigor de la llei, que voldrien que es retardés fins al 2015, però que potser demanaran un termini més llarg en funció de quan s’aprovi, tenint en compte les pròrrogues que es van demanant per al termini d’esmenes.

Els cònsols segueixen defensant la creació d’una agència tributària comunal en comptes d’una única com preveu el projecte de llei de bases de l’ordenament tributari. La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha assegurat que aquesta fórmula seria la més indicada tenint en compte la quantitat de tributs comunals que hi ha i el fet que no estan unificats entre tots els comuns. De fet, consideren que amb la creació d’una agència tributària única caldria fer una unificació de tots els tributs, i en canvi si s’acceptés una agència comunal no seria necessari.

Tot i això, després d’haver-se reunit amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, i amb els tres grups parlamentaris, els comuns no disposen de moment del suport de cap formació que vulgui esmenar el text per tal que es puguin debatre les seves demandes, ja que tots els grups són partidaris d’una agència tributària estatal. Una altra de les propostes que han posat sobre la taula és la necessitat que la llei no entri en vigor fins el 2015, per donar temps a adaptar-s’hi. Marín ha afegit que, veient les pròrrogues que s’han estat demanant, és possible que la nova legislació s’aprovi més tard del previst, i que per tant hagin de demanar que entri en vigor encara més tard.

D’altra banda, durant la reunió d’aquest dimarts els cònsols també han acordat demanar una modificació de la Llei del sòl per tal que no es perjudiquin els propietaris quan un pla parcial afecta diverses zones amb una edificabilitat diferent. El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, ha explicat que abans de l’aprovació de la darrera reforma de la llei, cada zona podia mantenir el percentatge d’edificabilitat, però que actualment el que es fa és compensar els percentatges, de manera que a un propietari pot augmentar-li però a un altre se li rebaixa. Per tant, els comuns demanaran que es torni al càlcul anterior.

Finalment, els cònsols han anunciat que tornaran a presentar un nou recurs de reposició en relació a la recaptació per ITP que han deixat d’ingressar durant el tercer trimestre a causa de l’entrada en vigor de l’IGI. Així mateix, estan pendents de si el Govern fa silenci administratiu en el segon recurs per portar-lo a la Batllia tal com van fer amb la recaptació del primer trimestre. Un altre dels temes tractats aquest dimarts és l’aportació dels comuns a Andorra Turisme per

1 comentari

  1. Aquests cònsols són una mica cansinos en alguns temes i no sembla que tingun gaire idea. L’únic que els intreressa és mantenir el seu propi chiringuito. Vergonyós realment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada