Judith Salazar
Judith Salazar. Foto PS

Després de la reunió que el President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, i el conseller general, Jordi Font, van tenir la setmana passada amb la vicepresidenta del *Banc de Desenvolupament Europeu*, els socialdemòcrates volen saber si el Govern d’Andorra està disposat a estudiar la possibilitat d’iniciar els tràmits per a l’adhesió d’Andorra al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa.

Des del PS posen en relleu que “les condicions i el procediment d’accés han estat exposades al conjunt de la delegació parlamentària al Consell d’Europa, i que estan en línia dels que ja van ser tractats en reunions entre el Govern d’Andorra i el CEB en l’any 2014, remarcant la disponibilitat per part tant del Consell d’Europa com del CEB al fet que Andorra esdevingui membre. Així va quedar reflectit en la passada sessió de tardor celebrada a Estrasburg en un informe al qual es lamentava que Andorra no s’hagués encara adherit al CEB i l’encoratjava a fer-ho “.. dans l’intérêt de leurs populations”.

El president del Grup Parlamentari, Pere Lòpez, recorda que “Entre els projectes que es financen per part del CEB tenen un paper destacat els projectes socials, els que permeten reduir les desigualtats socioeconòmiques, millorar la prestació de serveis públics, fomentar les inversions respectuoses amb el medi ambient, la cohesió social i les polítiques destacades a la integració de la immigració o de grups socials vulnerables. Els finançaments es centren en qüestions com ara *l’accés a l’habitatge, la mobilitat, els equipaments públics, l’eficàcia energètica, els projectes sostenibles mediambientalment o el foment de l’ocupació* entre d’altres”, explica López.

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha formulat tres preguntes més a les quals Govern haurà de respondre de forma oral al Consell General. En primer lloc, pel que fa a la construcció per part del Comú d’Andorra la Vella d’un portal d’entrada a la parròquia entre la rotonda de la Margineda i l’avinguda d’Enclar, la Presidenta del PS, Susanna Vela, ha volgut destacar “l’afectació mediambiental i patrimonial que tindrà un arc de 30 metres d’amplada i 9 d’alçada, amb una pantalla led de 50 metres quadrats“. Vela ha destacat que amb aquesta actuació del Comú d’Andorra la Vella “ens tornem a trobar a una situació similar a la que ens vam trobar al 2016, amb la construcció d’una benzinera a la zona 2 de protecció de l’entorn del Pont de la Margineda.”

La construcció d’aquest arc a la Margineda és, a entendre dels Socialdemòcrates, una “clara vulneració als drets patrimonials, doncs el Pont de la Margineda ha estat declarat bé d’interès cultural des del 2008 i compta amb un entorn de protecció amb unes especificacions i criteris tècnics que permeten fer unes coses o unes altres”, ha explicat Vela.

En segon lloc, des del PS demanen si Govern té previst contractar personal tècnic per a desenvolupar les tasques assignades a l’Observatori de la Igualtat i si serà requisit necessari disposar d’algun tipus de formació en l’àmbit de la igualtat, per al desenvolupament del treball tècnic de l’Observatori. La consellera del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Judith Salazar, recorda que l’Observatori de la Igualtat abastarà els camps relatius a les dones, la gent gran, les persones amb discapacitat, la infància, adolescència i joventut, persones LGTBI i persones nouvingudes. En
aquest sentit, Salazar assenyala la importància de contractar personal format en l’àmbit de la igualtat per garantir el correcte tractament de les dades.

En tercer lloc, Salazar també ha formulat una pregunta respecte a l’estat dels reglaments que han de desplegar la Llei de relacions laborals. Aquesta llei, assenyala la consellera, “preveia un termini d’un any per desplegar-la reglamentàriament i, compte tingut que aquest termini ja s’ha exhaurit, volem saber en quin estat es troba aquest desplegament”.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada