El Govern modifica els requisits sanitaris per accedir a Andorra des de fora de la UE i països assimilats

Turistes arribant a un hotel
Turistes arribant a un hotel. Foto: Arxiu

El Govern ha aprovat, a proposta del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, el nou Decret que estipula els requisits sanitaris per accedir a Andorra des de fora de la Unió Europea o països assimilats –Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega, el Regne Unit, San Marino, Suïssa i el Vaticà–. Els requisits s’apliquen a qualsevol persona de més 12 anys, independentment de si és un turista o un resident que retorna al Principat.

Així, el nou text recull que per accedir al país procedent de fora de la UE o assimilats, s’haurà de disposar o bé d’un certificat de vacunació –pauta completa rebuda fa més de 14 dies–, de recuperació de la malaltia –s’ha passat la COVID els darrers 6 mesos– o una prova PCR/TMA amb resultat negatiu realitzada les darreres 72 hores abans d’accedir al Principat. El document s’haurà de dur a sobre per mostrar-lo a les autoritats públiques si aquestes ho requereixen.

Com a excepció, les persones que provinguin de fora de la UE o assimilats, però que hagin fet una estada de 10 o més dies ininterrompudament a algun d’aquests països poden prescindir de disposar d’aquests certificats. Això sí, hauran de tenir una declaració jurada on indiquin la data d’entrada a la UE o assimilats i presentar els documents acreditatius que ho justifiquin –bitllets d’avió, reserves d’hotel, etc.–.

Finalment, en el cas de visitants que s’allotgin a un establiment turístic durant 3 dies o més, a banda de dur a sobre aquesta documentació, hauran de deixar-ne una còpia a l’establiment on pernoctin, sigui el certificat de vacunació o recuperació, el resultat de la prova PCR/TMA o la declaració jurada. Els allotjaments hauran de dur un registre diari escrit dels seus usuaris i de la documentació facilitada.

En el cas que les autoritats detectin l’entrada de persones procedents de fora la UE o assimilats i que no disposin de la documentació esmentada, aquests hauran de realitzar un confinament preventiu obligatori de 14 dies, que podrà reduir-se a 10 si es realitzen una prova diagnòstica TMA per detectar la COVID-19.

El Decret entra en vigor amb la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat i no s’aplica als treballadors que sol·liciten una autorització d’immigració temporal per a les activitats de la temporada d’hivern 2021-2022 en els diferents sectors mitjançant una quota especial.

TOTES LES NOTÍCIES