
El cacau i els seus derivats són aliments rics en greixos i en hidrats de carboni, nutrients que aporten energia al nostre organisme. Els greixos del cacau són, principalment, del tipus saturat, que no fa augmentar els nivells de colesterol a la sang, malgrat que l’aportació en calories sí que és notable. El cacau és, també, una font important de minerals, d’entre els quals cal esmentar-ne el potassi, el fòsfor, el magnesi i el calci. També s’ha de fer menció de l’aportació vitamínica del grup B1 i d’àcid fòlic.
Un altre dels components beneficiosos del cacau són els polifenols, que contribueixen a evitar l’oxidació i que han estat relacionats amb la prevenció de trastorns cardiovasculars i amb l’estimulació de defenses de l’organisme.
El cacau i els derivats són aliments que s’adapten, preferentment, als esmorzars i als berenars.
Diversos experts en nutrició opinen que el consum de cacau en les diverses varietats és recomanable, sempre dins els paràmetres d’una dieta equilibrada i en quantitats moderades.
Malgrat això, per la seva aportació energètica, de greixos, de sucres i de potassi, el seu consum no és recomanable en casos de sobrepès i en processos de mala absorció intestinal, nivells elevats de triglicèrids…
Pel que fa a les calories, per 100 grams consumits, el cacau en pols, considerat com a matèria primera, contindria al voltant de les 255 calories; la xocolata negra n’aportaria d’entre 450 i 530 calories. La xocolata amb llet aportaria entre les 510 i les 520. La xocolata blanca té al voltant de les 530; mentre que el producte soluble de cacau que s’afegeix a la llet té d’entre les 360 i les 375 calories, habitualment.
El Tot Granollers