Andorra la Vella celebra una calçotada popular l’1 de març

Uns calçots es couen al foc encès a la Plaça del Poble d'Andorra la Vella

El proper diumenge 1 de març al migdia torna la calçotada popular a la Plaça del Poble, un dels actes que s’emmarca en l’agermanament entre Andorra la Vella i Valls iniciat l’any 1967. Per a la jornada, els membres de la Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls, amb la col·laboració dels Escudellaires d’Andorra la Vella, prepararan des de primera hora del matí unes 6.000 unitats de calçots (600 racions) que es començaran a repartir a partir de les 13 hores.

Les racions de calçots que es degustaran tenen el distintiu d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i aniran acompanyades amb una terrina de salsa romesco, un pam de botifarra sense gluten ni lactosa, una llesca de pa, vins DO Tarragona i un pitet commemoratiu de la jornada. Els tiquets per participar a la calçotada es vendran a un preu de 7 euros i ja es poden adquirir de manera anticipada al Centre Cultural La Llacuna.

A la diada també participarà una delegació de l’ajuntament de Valls, encapçalada per la seva alcaldessa, Dolors Farré, que prèviament al dinar popular serà rebuda pels cònsols d’Andorra la Vella al Comú. A les 12.30 hores tindrà lloc, a més, l’acte de descoberta de la placa que acredita que la Plaça Príncep Benlloch és una ‘Plaça castellera de 9’ després que durant la darrera Festa Major d’Andorra la Vella la Colla Joves Xiquets de Valls hi va descarregar un castell de 3 de 9 amb folre. Aquesta fita històrica va tenir lloc el 3 d’agost de l’any passat, en el marc de la Diada castellera que es va celebrar a la capital amb la participació de la colla vallenca, la Colla Vila de Gràcia i els Castellers d’Andorra. L’acte de bateig de la plaça del proper 1 de març es clourà amb l’actuació dels Castellers d’Andorra.

Una relació de més de mig segle
Els actes d’agermanament entre Andorra la Vella i Valls inclouen un intercanvi gastronòmic entre les dues localitats. Així, de manera rotatòria, un any la parròquia acull la calçotada i el següent, la ciutat tarragonina una escudellada a càrrec de la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella. La relació entre la parròquia i Valls va començar a mitjans dels anys 60 arran de l’interès dels sectors gastronòmics i de l’hoteleria per promocionar-se i establir intercanvis. El 1967 es va signar el protocol d’agermanament entre les dues ciutats i Pere Canturri i Joan Sasplugas, en representació del Comú d’Andorra la Vella, i Romà Galimany, alcalde de Valls en aquell moment, van subscriure un acord que avui es manté molt viu.

TOTES LES NOTÍCIES