S’amplia la capacitat per fer ventilació mecànica als pacients de COVID-19

Una dona amb un respirador
L’hospital disposa de 7 nous respiradors (UCL)

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat aquest divendres que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha augmentat la capacitat de ventilació mecànica als pacients de COVID-19 que ho puguin requerir en un futur. Durant la seva compareixença, Martínez Benazet ha explicat que es treballa amb l’objectiu d’estar preparats davant possibles escenaris futurs i ha detallat que fins ara hi havia una vintena d’aparells funcionant, però s’ha aconseguit ampliar “fins a 27 ventiladors mecànics operatius i en perfectes condicions”.

De fet, el titular de Salut ha posat en relleu que actualment hi ha “un marge de resposta” per fer front al coronavirus i que actualment s’atén correctament a tots els pacients que necessiten ventilació mecànica. Tot i això, Martínez Benazet ha emfatitzat que el Govern treballa contínuament, juntament amb el SAAS, en un pla de contingència per reforçar encara més la disponibilitat de ventilació mecànica i altres eines sanitàries a Andorra.

A més, el ministre ha remarcat que “tota la ciutadania que es queda a casa és qui ajuda al nostre sistema sanitari i que puguem donar resposta a aquelles persones que ho requereixen”. “Un agraïment a tots els ciutadans i a tots els professionals sanitaris i de serveis essencials que estan donant resposta amb molt esforç perquè saben que guanyarem”, ha afegit.


Ús de les mascaretes de protecció
Pel que fa a la distribució de mascaretes mèdiques a les farmàcies, Joan Martínez Benazet ha recordat que actualment s’està prioritzant la venda d’aquesta element de protecció a les persones especialment vulnerables a la malaltia per edat avançada o per patologies de base, a les persones sospitoses o confirmades d’infecció aïllades –per indicació mèdica– al seu domicili. La dispensació s’efectua a través dels seus familiars o cuidadors. Així mateix, les autoritats sanitàries ja han adquirit material de protecció per a grups específics, com ara professionals sanitaris, centres sociosanitaris, cossos especials, serveis al públic dels comuns o altres serveis essencials.

El Ministeri de Salut ha informat a les farmàcies que poden fer abastiment de material de protecció facial per a la població. D’aquesta manera, quan es vagi normalitzant el subministrament global, es preveu que en pocs dies les farmàcies puguin disposar d’aquest producte per a la població general.

El ministre ha explicat que la utilització de les mascaretes és necessària sobretot per a evitar que les persones amb la malaltia la puguin transmetre i per augmentar la protecció de les persones vulnerables contra el virus. Ha recordat que les mascaretes no proporcionen per si soles la protecció suficient, i sovint pot crear una falsa seguretat, cal combinar el seu ús amb una bona higiene de mans amb aigua i sabó, respectar la distància de dos metres, extremar la neteja i desinfecció de les superfícies, i sobretot, quedar-se a casa.