Què és un “fatberg” i com evitar la seva formació

Una persona llançant una tovalloleta íntima al vàter (Getty images)
Una persona llançant una tovalloleta íntima al vàter (Getty images)

Un fatberg és una massa sòlida composta per una barreja de materials que no haurien de ser llençats per les aigüeres o vàters, i que combinats, s’endureixen, creant una obstrucció al sistema de clavegueram. Els fatbergs poden arribar a ser extremadament grans, causant greus problemes de drenatge i fins i tot inundacions.

Com es forma un fatberg?

  1. Greixos, olis i lípids: Un dels principals components dels fatbergs són els greixos i olis que es llencen a l’aigüera després de cuinar. Aquests materials es solidifiquen a mesura que es refreden, adherint-se a les parets de les canonades.

  2. Tovallons humits i productes higiènics: Malgrat que molts d’aquests productes es comercialitzen com a biodegradables o desintegrables, sovint no es descomponen prou ràpidament per a evitar obstruccions. Quan es llencen pel vàter, es combinen amb els greixos i olis, creant una massa sòlida.

  3. Altres residus: Restes d’aliments, cabells, productes de neteja i altres objectes que poden enganxar-se a la massa ja existent, fent-la més gran i compacta.

  4. Condicions favorables: Les canonades de clavegueram ofereixen un ambient fred i humit, perfecte per a la solidificació dels greixos i la consolidació dels residus. A mesura que la massa creix, atrapa més residus, accelerant el seu creixement.



Els fatbergs poden tenir diverses conseqüències negatives per als sistemes de clavegueram i per a la comunitat:

  • Obstruccions del clavegueram: Els fatbergs poden bloquejar completament les canonades, impedint el flux normal de les aigües residuals. Això pot causar inundacions, especialment durant períodes de pluges intenses.

  • Danys a les infraestructures: La pressió exercida per un fatberg pot danyar les canonades, requerint reparacions costoses.

  • Problemes mediambientals: Les obstruccions poden provocar vessaments d’aigües residuals no tractades en el medi ambient, contaminant rius i altres cossos d’aigua.

  • Costos elevats: Eliminar un fatberg és una operació costosa i laboriosa que sovint requereix equips especialitzats i treballadors entrenats. Aquestes despeses solen ser assumides per les companyies d’aigua i clavegueram, i en última instància, pels consumidors.

Per a prevenir la seva formació, és important adoptar pràctiques responsables amb els residus domèstics, com no llençar cap material per l’aigüera o el vàter, fer servir filtres en els desguassos per a atrapar les restes de menjar i llençar-les a les escombraries o al compost i sobretot, educar i conscienciar la comunitat sobre els perills dels fatbergs i promoure pràctiques adequades per a eliminar els residus.

[do_widget id=category-posts-pro-64]