Primer pic important de la grip aquest hivern

Primer pic important de la grip aquest hivern. S’hi ha arribat la darrera setmana, amb una quarantena de casos. Hi influeixen diversos factors, entre els quals la situació del virus als països de l’entorn. Els metges esperen que la fase epidèmica arribi el mes que ve.

Tot i que no es preveu arribar a la fase epidèmica de la grip fins al febrer, com ja és habitual, la setmana passada s’ha assolit al primer pic important de la temporada, ja que s’ha detectat un augment notable de pacients amb quadres gripals.

Des del 30 de setembre de l’any passat, el ministeri de Salut ha comptabilitzat 133 casos de grip. Més de la meitat, una vuitantena, aquest gener i, una quarantena, aquests últims dies.

Manel Linares, metge de família, explica que “els factors que influeixen en el quadre d’epidèmia depenen del nostre entorn”. “Fa un parell de setmanes es registrava al centre de la península i fa uns dies al nord. Amb els viatges és més habitual que hi hagi variacions”, argumenta.

Atenció a la bronquiolitis

Una altra infecció a la qual cal prendre especial atenció en aquests mesos de l’any és la bronquiolitis, que pot derivar en complicacions gripals.

Habitualment és el primer episodi d’una dificultat respiratòria en un nen i afecta especialment els infants de menys de 5 anys. Linares alerta, però, que “també pot afectar els adults amb menys freqüència”.

Pel que queda d’hivern, els metges esperen les complicacions habituals de la grip i les malalties de cada temporada, com refredats, amigdalitis i infeccions respiratòries com bronquitis i pneumònies, però res excepcional.