La importància (i els riscos) de la Vitamina D

Aliments amb vitamina D
Aliments amb vitamina D (Istock.com)

Consumir més vitamina D de la necessària pot ser molt perjudicial per a la nostra salut. Els excessos provoquen alts nivells de concentració de calci en sang, que poden desencadenar una fallada renal. Ingerir suplements de vitamina D sense control mèdic és el motiu d’aquests problemes. L’exposició al sol i prendre certs aliments, en lloc de recórrer a suplements, pot ajudar-nos a mantenir unes cotes de vitamina D adequades per a la nostra salut.

La vitamina D s’obté de tres maneres: a través de la pell per l’exposició solar, en la dieta i prenent suplements.

Els aliments rics en vitamina D són els peixos grassos i blaus (truita, salmó, tonyina, sardina, sorell, aladroc, palometa, daurada i verat), els olis de fetge de peix, els ous, el fetge de pollastre i de vedella, la llet sencera, la mantega, el formatge i els bolets.

La vitamina D exerceix un paper substancial en el metabolisme mineral ossi regulant els nivells de calci en sang, estimulant la seva absorció i afavorint la seva reabsorció renal. A més, té destacats efectes extraossis en ser capaç d’inhibir la proliferació i induir la diferenciació de múltiples cèl·lules, modular el sistema immunitari i promoure la secreció d’insulina.

Per Consumer/eroski.com / Tot Sant Cugat

TOTES LES NOTÍCIES