L’acord COP15 és un conjunt d’objectius per a revertir la tendència de pèrdua de biodiversitat i protegir la vida silvestre i els ecosistemes. I, si bé és molt favorable el fet de plantejar més de 20 metes de superació, s’ha de lamentar l’absència de compromisos sòlids per a abordar el benestar animal amb un enfocament holístic.
Un acord ambiciós
Els 193 Estats del CDB es van reunir el desembre del 2022 amb motiu de la COP15 de la Biodiversitat. Per a adoptar finalment el Marc Global de Biodiversitat de Kunming-Montreal que conté 4 objectius generals i 23 metes destinades a protegir el 30% del planeta, restaurar el 30% dels ecosistemes i duplicar els recursos per a la conservació de la natura per al 2030. Aquest acord estableix fites importants per a assolir els objectius de la visió 2050 sobre biodiversitat: viure en harmonia amb la naturalesa.
Des del 2020, la crisi sanitària mundial ha cridat significativament l’atenció sobre els riscos que planteja l’explotació d’animals salvatges per a la salut pública. Per a abordar aquestes preocupacions, el text estableix que “el marc s’implementarà tenint en compte l’enfocament d’una sola salut”.
D’aquesta manera s’estan reconeixent les interrelacions que hi ha entre la salut del medi ambient, la dels animals i la dels éssers humans. A més, la meta 5 apunta a garantir que l‟explotació i el comerç de vida silvestre es dugui a terme de manera sostenible i emfatitza que, aquest, és un requisit previ per a reduir “el risc de contagi de patògens”.
Aquest acord serà una guia i influirà de manera significativa en l’elaboració de polítiques nacionals i regionals a tot el món, inclosa la UE, per a complir aquests objectius. Per tant, aquest acord històric conté un llenguatge i objectius prometedors. Però, cal implementar-los de manera eficient i tangible, per a garantir la conservació d’espècies i animals salvatges individuals.
El que manca
Un dels grans problemes d‟aquest acord són els terminis. És increïble que es parli d’aturar l’extinció d’espècies induïda per l’home per al 2050. Aquestes metes per molt lloables que siguin, si no comencen a aplicar-se JA mateix, serà paper mullat en un parell d’anys i tindran el mateix efecte que els objectius Aichi: cap.
També és preocupant la manca de consideració que es dona al benestar animal, tant a nivell general com individual. El benestar animal és una pedra angular per a la sostenibilitat i la conservació i, això, ha quedat demostrat fefaentment després dels debats sobre els sistemes alimentaris sostenibles.
Establir objectius clars per a garantir el benestar dels animals salvatges i domèstics permetrà assegurar que tant els animals com els humans puguin prosperar en ecosistemes saludables i, no oblidem, que el planeta és un ecosistema enorme, l’equilibri del qual depèn en gran manera de la conservació i la salut de totes les espècies.