Chris Sharma col·labora en la nova guia per promocionar zones d’escalada al Pirineu i Terres de Lleida

Presentació de la guia d'escalada del Pirineu i de les Terres de Lleida, amb Chris Sharma
Presentació de la guia d’escalada del Pirineu i de les Terres de Lleida, amb Chris Sharma. Foto: DdL

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha presentat aquest divendres la publicació ‘Escala Lleida amb Chris Sharma’. Es tracta d’una guia d’autor en format desplegable que inclou dotze zones per diferents indrets de les comarques de l’Alt Pirineu i del nord de les Terres de Lleida, seleccionades per Sharma, considerat un dels millor escaladors del món.

Entre les dotze ubicacions escollides n’hi ha tres de l’Alt Urgell: la zona de Tres Ponts i la d’Oliana i el contrafort de Rumbau i Peramola. De les deu restants, sis també són a l’Alt Pirineu. Del Pallars Jussà hi apareixen Terradets, Abella de la Conca i la Pedrera; del Pallars Sobirà, l’Argenteria; de l’Alta Ribagorça, Cavallers, i de l’Aran, Bagergue. La llista la completen Canalda (Solsonès) i dos emplaçaments de la Noguera: la Cova Gran de Santa Linya i la zona de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa.

La guia ofereix una fitxa tècnica de cadascuna de les dotze rutes i informació complementària com ara la seva popularitat, l’accés i aparcament, els llocs emblemàtics i també explica la relació de l’esportista amb la zona. Se n’han editat 10.000 exemplars en cinc idiomes (català, castellà, anglès, francès i neerlandès) i també es pot consultar al web del Patronat de Turisme escalada.aralleida.cat.

Durant la presentació de la guia, que s’ha fet de forma virtual, Chris Sharma ha destacat que les possibilitats per practicar l’escalada a la demarcació de Lleida són “infinites”, perquè “cada dia pots anar a un lloc diferent per escalar sense repetir durant la resta de la vida, i mai acabaries de veure llocs nous”. També ha posat en valor que “hi ha un clima molt bo que et permet escalar en unes condicions òptimes pràcticament tot l’any”.

 

Vies que són “referents mundials”
L’escalador californià ha explicat que ara fa quinze anys va decidir instal·lar-se a viure en aquesta part del Prepirineu després de descobrir totes les parets que hi ha per practicar aquest esport. Actualment viu a cavall entre aquesta zona i Barcelona, Mallorca i Madrid, on desenvolupa diferents projectes d’escalada.

Aquests anys a la demarcació de Lleida li ha servit per obrir noves rutes, documentar-les i difondre-les mitjançant vídeos per poder atraure-hi més gent aficionada a l’escalada. Entre les vies obertes que ha recomanat, ha destacat la Dura Dura, a Oliana, o la Cova Gran de Sant Linya, on hi ha vies “de nivell molt alt que s’han convertit en referents mundials”. L’escalador considera un “honor” poder contribuir a posicionar aquest territori en l’escalada mitjançant la nova guia de la Diputació.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, ha agraït la col·laboració a Sharma i el fet que volgués fixar temporalment la seva residència a la demarcació per poder-hi practicar el seu esport preferit. Pujol també s’ha referit als difícils moments pels quals està travessant el sector turístic a causa de la pandèmia i ha destacat que, precisament, “en aquesta conjuntura és quan ens hem d’esforçar per posar en valor el millor que tenim, com ara la natura, com un referent indiscutible de la nostra oferta turística”.

Així, la responsable del Patronat ha destacat que aquest guia “situa l’escalada com una activitat de natura que es pot practicar en espais oberts, lluny de massificacions de persones, amb una oferta adreçada tant al públic de proximitat com a l’internacional”.

TOTES LES NOTÍCIES