Andorra organitza 11 anys després una reunió ministerial de medi ambient de la Cimera Iberoamericana

Reunió dels ministres d'Exteriors de la Cimera Iberoamericana el passat novembre
Reunió dels ministres d’Exteriors de la Cimera Iberoamericana el passat novembre. Foto: ARXIU

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó –juntament amb la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, i la directora general adjunta de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, Maria Helena Semedo– presidirà aquest dimecres la X Conferència Iberoamericana de ministres de Medi Ambient. La reunió, que acollirà Andorra de forma telemàtica, s’emmarca en els actes de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i Govern i se celebra per primera vegada en onze anys a iniciativa del Principat.

La voluntat de la Secretaria Pro Tempore (SPT) d’Andorra recuperant la reunió ministerial és poder posar al centre de les polítiques públiques la visió mediambiental. La trobada també permetrà seguir treballant per estructurar una proposta operativa que permeti refermar les aliances estratègiques amb els organismes i xarxes que ja estan en funcionament (Xarxa Iberoamericana d’Oficines de Canvi Climàtic (RIOCC), Conferència de Directors Iberoamericans de l’Aigua (CODIA), i Conferència de Directors dels Serveis Meteorològics i Hidrològics Iberoamericans).

De fet, la SPT andorrana ha acollit prèviament les reunions de la RIOCC i la CODIA amb l’objectiu d’identificar les línies i impacte de l’acció climàtica. La voluntat també és promoure la discussió de polítiques públiques relacionades amb la planificació i gestió dels recursos hídrics a la regió, tot fomentant les sinergies del treball en xarxa.

Precisament, les conclusions d’aquestes de les reunions de la RIOCC i la CODIA han nodrit el contingut temàtic de la X Conferència Iberoamericana de Ministres de Medi Ambient, que s’ha treballat entorn a tres eixos principals: la recuperació, conservació i ús sostenible de la biodiversitat; la promoció d’uns sistemes de producció i patrons de consum que potenciïn una economia més sostenible que integri el patrimoni natural i cultural local; i l’adopció de la innovació com a motor de desenvolupament sostenible per a la transició ecològica, l’acció climàtica i el disseny de polítiques públiques.

En paral·lel, el cap de Govern, Xavier Espot, mantindrà aquest mateix dimecres una reunió bilateral amb Grynspan, que al seu torn també mantindrà una trobada amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach.

TOTES LES NOTÍCIES