Millorar les carreteres d’accés centra el 7è Diàleg Transfronterer Andorra-Occitània

El prefecte de la Regió d’Occitània, Pierre-André Durand, i el cap de Govern, Xavier Espot (SFGA)
El prefecte de la Regió d’Occitània, Pierre-André Durand, i el cap de Govern, Xavier Espot (SFGA)

El cap de Govern, Xavier Espot, i el prefecte de la Regió d’Occitània, Pierre-André Durand, s’han reunit aquest dijous a Tolosa amb ocasió del setè Diàleg Transfronterer Andorra – Occitània. Tots dos han refermat la voluntat compartida de seguir impulsant la cooperació transfronterera, prioritat tant del nou Executiu d’Andorra com del prefecte, nomenat el gener passat.

El cap de Govern s’ha desplaçat acompanyat dels ministres d’Afers Exteriors, Imma Tor; de Territori i Urbanisme, Raul Ferré; Salut, Helena Mas; Medi Ambient, Agricultura, Ramaderia i Portaveu, Guillem Casal; així com de l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega.

La vicepresidenta del Consell Regional d’Occitània, responsable d’educació superior, recerca, Europa i relacions internacionals, Nadia Pellefigue; el vicepresident primer del Consell Departamental de l’Arieja, Jean-Paul Férré; i l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, també han pres part de la reunió.Millora de les carreteres d’accés: les obres de la galeria paraallaus H2 començaran a la primavera

En el marc del Comitè estratègic de seguiment dels acords per a la millora i la viabilitat i la resiliència climàtica de les carreteres nacionals 20,320,22 i 116 signats els anys 2017 i 2022 entre Andorra i França, avui ambdues parts es congratulen per l’inici de les obres de la galeria d’allaus de Hospitalet H2 a la primavera del 2024 i que entrarà en funcionament a l’octubre del 2025. El passat 15 de setembre es va iniciar la fase preparatòria d’aquest projecte, amb la finalització de les obres necessàries per a reobrir la carretera nacional 22 i, així, desviar el trànsit durant els treballs.

Un cop finalitzada la galeria d’allaus, l’obra es complementarà, a partir del 2025, amb l’eixamplament d’alguns trams de la carretera RN22 entre La Croisade i la frontera andorrana.

La galeria d’allaus permetrà evitar el tancament recurrent de la carretera d’accés a Andorra en episodis de molta neu a causa de les allaus i suposarà una millora notable en la mobilitat a banda i banda de la frontera, repercutint positivament en la dinamització econòmica del territori.

La comissió també ha examinat el programa detallat d’intervencions previstes a la ruta cap a Andorra des de Prades que començarà, a finals d’octubre de 2023, amb la instal·lació de dispositius de protecció contra caigudes de blocs a la localitat de Vilafranca de Conflent als Pirineus Orientals.

Quant a la viabilitat hivernal, Andorra i Occitània han acordat reforçar la cooperació augmentant la freqüència de les reunions de coordinació abans de l’inici de la temporada d’hivern.Intensificació de la cooperació sanitària i econòmica i seguiment de la col·laboració policial i duanera

Pel que fa al seguiment de les cooperacions temàtiques entre Andorra i Occitània, i concretament en l’àmbit sanitari, ambdues delegacions han fet balanç de la cooperació iniciada el 2017 que permetrà a les autoritats locals franceses signar convenis amb Andorra sobre qüestions de salut pública, així com d’organització d’atenció de cures i recursos sanitaris, i de preparació per a fer front a crisis sanitàries.

França, a través de l’Agència regional de salut d’Occitània i de les agències sanitàries nacionals, ofereix els coneixements, per exemple, en matèria de seguretat en transfusions a l’hospital d’Andorra o en matèria d’expedients d’autoritzacions sanitàries a Andorra.

Pel que fa a la cooperació mèdica, les dues parts han acordat la celebració d’una futura reunió entre els serveis mèdics de l’hospital d’Andorra, i els dels principals establiments sanitaris d’Occitània, donant continuïtat als convenis existents, en particular, el d’urgències amb l’Hospital de Tolosa. A més, s’ha acordat establir intercanvis d’experiències en matèria de formacions dels professionals de la salut.

A més, la reunió del grup de cooperació policial i duanera ha fixat la voluntat de les dues parts de continuar la seva col·laboració en la lluita contra el contraban de tabac accelerant l’intercanvi d’informació i l’organització de patrulles conjuntes.

Finalment, en l’àmbit econòmic, la salut i el sector digital han estat els dos sectors identificats com a prioritaris a impulsar en el marc del grup de cooperació econòmica. En aquest sentit, Xavier Espot i Pierre-André Durand coincideixen en la necessitat de traduir a través d’esdeveniments d’empresa a empresa la voluntat comuna de reequilibrar les relacions econòmiques d’Andorra amb Occitània. S’han congratulat de la dinàmica d’acostament treballada entre les organitzacions professionals d’Occitània i d’Andorra, i la cooperació entre organitzacions consulars, sobretot a través de projectes europeus, com Interreg-POCTEFA.

TOTES LES NOTÍCIES