Més de 60 joves dels Pirineus, algun d’Andorra, es reuniran al II Fòrum Transpirinenc de la Joventut

Cartell del II Fòrum Transpirinenc de la Joventut
Cartell del II Fòrum Transpirinenc de la Joventut (CTP)

La localitat d’Hondarribia (Gipuzkoa) acollirà, des del dijous 29 de setembre i fins al diumenge 2 d’octubre, la celebració del II Fòrum Transpirinenc de la Joventut on més de seixanta joves de Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Catalunya, Andorra, Aragó, Navarra i Euskadi es reuniran per a engegar projectes de cooperació d’acció climàtica.

Aquesta segona edició del Fòrum serà temàtica, centrada en el canvi climàtic, els seus impactes al massís i les possibilitats d’adaptació. Durant el Fòrum Transpirinenc de la Joventut del 2021, els participants ja van manifestar el seu gran interès per la temàtica. Segons detalla Jean-Louis Valls, Director de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), “a la trobada, el grup de joves treballarà en propostes de projectes de cooperació al voltant del canvi climàtic. Volem apoderar la joventut i ajudar-los a passar a l’acció, cercant finançament perquè siguin ells i elles els qui liderin accions de canvi”.

Durant les jornades, que combinaran sessions de treball amb activitats lúdiques per a fomentar els intercanvis culturals, es treballarà en el muntatge de projectes transfronterers d’acció climàtica. Aquesta trobada es realitza en paral·lel a l’European Youth Summit, organitzat per Equip Europa, que tindrà lloc a Bilbao i amb què s’han buscat vies de col·laboració.

L’Alberg foral d’Hondarribia serà la seu del Fòrum Transpirinenc de la Joventut. L’alcalde, Txomin Sagarzazu, amb Idoia Arauzo coordinadora del Grup de Treball de Joventut de la CTP, Agurtzane Llano directora de Joventut del Govern Basc i Jean-Louis Valls, Director de la CTP, rebran el dijous 29 de setembre, a les 19 :30, al grup de joves assistents. Idoia Arauzo explica que “després de dos anys, el Fòrum Transpirinenc de la Joventut és una iniciativa de cooperació transfronterera que s’està consolidant i que des de la CTP preveiem celebrar cada any”.

El divendres dia 30 s’iniciaran els tallers de treball i a la tarda el grup es traslladarà en vaixell fins al port esportiu d’Hendaia, on representants de les associacions Water Family i Blutopia, de Biarritz, els detallaran diversos projectes de conscienciació mediambiental i desenvolupament sostenible.

El dissabte 1 d’octubre representants institucionals dels departaments de joventut dels Governs territorials, promotors de projectes POCTEFA i altres agents rellevants participaran al Fòrum per a comentar i tractar de millorar les propostes de projectes elaborades pels joves i garantir el diàleg. A la tarda recorreran amb bicicleta un tram de la Ruta Verda del Bidasoa, a Doneztebe/Santesteban (Navarra). Diumenge dia 2 finalitzarà la trobada amb la presentació dels projectes ja finalitzats.

Aquest esdeveniment s’emmarca en la celebració de l’Any Europeu de la Joventut i compta amb finançament del programa Erasmus+ de la Comissió Europea. El primer Fòrum Transpirinenc de la Joventut es va celebrar l’any passat al Pueyo de Jaca i Biescas, Osca.

TOTES LES NOTÍCIES