Atenció dividida i atenció alternant

Omar El Bachiri
Omar El Bachiri. Psicòleg

L’atenció dividida i atenció alternant. Les dues estan relacionades amb la multitasca o millor dit amb l’alternança continuada de l’atenció, són dos conceptes totalment diferents encara que semblin iguals. Per una banda, està la primera, que és la capacitat de poder efectuar vàries tasques a la vegada, sense haver-hi interferències mentals entre elles, som totalment conscients d’allò que estem fent.

Un exemple seria planxar mentre escoltem música, veiem la televisió o, fins i tot, mantenim una conversa amb algú altre, no hi ha interferència cognitiva entre ells. Un altre exemple és fer esport amb més gent, sempre i quan la concentració no sigui específica podrem estar per ells. Això últim, és l’alternança continuada de l’atenció, realitzar vàries tasques a la vegada, però només poder estar centrats plenament en una.

Reprenent el primer exemple, si volguéssim prestar atenció a cada situació ens seria impossible fer-ho amb totes a la vegada. Hauríem de deixar de planxar, veure la televisió, escoltar la música, etc. És a dir, la multitasca és eficaç sempre i quan no haguem de centrar la atenció en cadascuna d’elles.

No podem estar mirant el telèfon mòbil constantment mentre mantenim una conversa interesant amb algú, cara a cara, o mirant una pel·lícula, estem canviant constantment el focus d’atenció d’una situació a una altra. Aquesta segona opció també s’anomena hiperestimulació i, per tant, si es manté en el temps pot ocasionar estrès o altres trastorns similars.

Això de contestar a varis missatges de mòbil a la vegada, conduir mentre parlem pel telèfon, etc. acaba passant factura mental. Tanta sobrestimulació cognitiva és negatiu per al nostre organisme i, encara pitjor, relacionat amb la vida privada és un dels motius principal d’abandó dels objectius personals perquè absorbeix massa energia i, a més a més, és un precipitant del dèficit d’atenció i de la impulsivitat.

Tanta informació seguida o de cop ens desborda i el cervell no sap a quina donar preferència, donant com a resultat un comportament compulsiu.

 

També podeu seguir-me a https://www.facebook.com/elbachirri

TOTES LES NOTÍCIES