Lasanya a la catalana amb albergínia i botifarra

Lasanya a la catalana amb albergínia i botifarra (Getty images)
Lasanya a la catalana amb albergínia i botifarra (Getty images)

Per a aquesta setmana a la secció de gastronomia és una recepta de lasanya a la catalana. Compte! No es tracta de reivindicar l’origen de la lasanya, sinó de fer evident que aquest plat té una gran quantitat de possibilitats si se sap jugar amb els ingredients a incorporar. Per tant, hi ha diferents maneres de fer lasanya, però en aquesta ocasió toca a la catalana amb albergínia i botifarra.

Ingredients:

1 paquet de làmines de lasanya
2-3 albergínies mitjanes, tallades a rodanxes fines
400 g de botifarra catalana, sense pell
1 ceba gran, picada
3 grans d’all, picats
800 g de tomàquet triturat
1/2 tassa de vi negre
2 cullerades d’oli d’oliva
1 culleradeta de sucre
1 culleradeta de farina
400 g de formatge ratllat (parmesà, mozzarella o una barreja)
500 ml de llet
50 g de mantega
4 cullerades de farina
Nou moscada, sal i pebre al gust



Instruccions:

Preescalfar el forn a 180 °C.

En una paella gran, escalfa l’oli d’oliva i sofregeix la ceba i l’all fins que estiguin transparents. Afegeix la botifarra sense pell i trencar-la amb una espàtula mentre es cou. Quan la carn estigui ben cuita, s’ha d’afegir el vi negre i deixar que redueixi.

A continuació, cal afegir el tomàquet triturat, sucre, la farina, la sal i el pebre. Deixa coure a foc baix durant uns 20-25 minuts fins que la salsa s’espessi. Prova i ajusta els condiments segons el gust.

Mentre es cuina la salsa, en una paella separada, salteja les rodanxes d’albergínia amb una mica d’oli fins que estiguin tendres. Reserva.

Per a la beixamel, en una cassola, has de fondre la mantega a foc mitjà. Afegeix la farina i remena constantment fins que es formi una pasta. A poc a poc, afegeix la llet mentre continues remenant per a evitar grumolls. Continua remenant fins que la salsa s’espessi. Finalment, afegeix una mica de nou moscada, sal i pebre al gust.

En una safata per a forn, munta les capes de lasanya. Comença amb una làmina de lasanya amb la salsa de la carn, després una capa de làmina de lasanya, una capa d’albergínia, una capa de beixamel i una capa de formatge ratllat. Repeteix fins que s’acabin els ingredients.

Acaba amb una capa de beixamel i una bona quantitat de formatge ratllat.

Enforna durant uns 30-35 minuts, o fins que la part superior estigui daurada i la lasanya estigui bullint.

Treu del forn i deixa reposar uns 10 minuts abans de tallar i servir.

[do_widget id=category-posts-pro-64]