Avellanes naturals o torrades: propietats i beneficis

Plat d'avellanes
Plat d’avellanes (Istock.com)

L’avellana és una de les fruites seques més consumida. L’avellana (Corylus Avellana) és originària de la Xina, encara que es conrea en tota la conca mediterrània. A Espanya, les zones més productores són Astúries, València i Catalunya. Les de Reus són molt reconegudes i tenen la seva pròpia denominació d’origen.

Es poden prendre torrades o naturals, si bé les trobem més habitualment de la primera forma, i amb elles es poden fer múltiples receptes, sobretot formant part de salses que acompanyen a arrossos o guisats, en amanides, en el desdejuni barrejades amb els cereals o el iogurt, en rebosteria, o bé soles, sent un saludable piscolabis entre hores.

Es recomana prendre’n diàriament uns 10 grams, entre tres i quatre vegades a la setmana per a una dieta equilibrada.

 

Entre les seves propietats es troben:
  • És la fruita seca més recomanada durant l’embaràs, ja que contribueix a la bona formació del sistema nerviós del fetus.
  • Contenen un alt contingut de vitamina E (ens aporta el 86% de la dosi recomanada), per la qual cosa tenen efectes antioxidants.
  • També contenen altres vitamines com la B, la C i la K i minerals com el Calci, Coure, Ferro, Magnesi, Manganès, Fòsfor, Potassi i Zinc. Que entre altres funcions ajuden a cicatritzar ferides, a activar enzims del metabolisme o a ajudar a transportar l’oxigen i el diòxid de carboni.
  • Són riques en greixos saludables.
  • Per a esportistes són molt recomanables, ja que aporten molta energia, i també per a tots aquells que hagin de realitzar grans esforços físics o mentals.
  • Pel seu alt contingut en fibra, combaten el restrenyiment i regulen el trànsit intestinal, així com eviten la formació de càlculs renals.
  • Com la resta de fruita seca, són aptes per a diabètics perquè els hidrats de carboni que contenen són d’absorció lenta.
  • Mantenen ben controlat i equilibrat el colesterol.
  • Són beneficioses per al cor, per la seva alta aportació d’àcid oleic.

TOTES LES NOTÍCIES