Sant Julià de Lòria és la parròquia que tanca les escudelles tradicionals de començament d’any i aquest migdia se n’estan repartint 2.400 racions que es van començar a preparar diumenge al vespre amb la tallada de la vianda.

Si bé diumenge alguns escudellaires ja començaven a preparar una part dels ingredients, principalment a tallar i coure la carn, aquest dilluns a les sis del matí la primera tanda de l’equip de setanta persones que té la responsabilitat de donar menjar a 2.400 persones ha engegat els focs de les nou olles que fan xupxup durant tot el matí a la plaça de la Germandat.

Estan molt ben organitzats, ja que la cuina és una tasca de precisió, destaca l’escudellaire Pepita Lucas.

Pere Obiols és, potser, qui té la responsabilitat final d’aquesta escudella. Fer-la amb cura i sobretot desgreixar-la bé són els seus secrets, així com la quantitat de verdura.

L’escudella de Sant Sebastià a Sant Julià té una tradició al darrere de 32 anys. Però en el seu origen hi tenen part de responsabilitat els escudellaires de la capital. Pepita Lucas recorda com “van baixar els d’Andorra a ensenyar-nos-la i al cap de dos anys ja la fèiem nosaltres”.

Cap a tres quarts d’una hi han posat els llegums i l’arròs que han acompanyat els 270 quilos de verdures i gairebé 500 de carn.