La Barraca de la llibreria El Refugi comença a rodar pel Pirineu

La Barraca (caravana) de la llibreria El Refugi de la Seu
La Barraca (caravana) de la llibreria El Refugi de la Seu (diasdagost.cat)

La Barraca, el nou projecte de la llibreria cooperativa El Refugi de la Seu d’Urgell, és una caravana llibretera que ja ha començat a rodar recorrent els pobles del Pirineu aquest 2023. El primer municipi ha estat la Seu d’Urgell, amb una mostra davant del local de la llibreria cooperativa, i el següent, Sort, en una activitat col·laborativa amb les marques de roba pallareses Cusart i Nòmada.

En les pròximes setmanes, els dos socis de la llibreria, Miquel Albero i Pol Maese, preveuen anar a Ripoll, coincidint amb l’aniversari de La Lluerna llibreria, Organyà, la Pobla de Segur, la Vall de la Vansa, Peramola i Berga.

Inspirada en la iniciativa que va engegar Federico García Lorca als anys trenta per a portar actuacions teatrals a pobles rurals, La Barraca vol enfortir la xarxa cultural dels territoris de muntanya i promoure altres productes culturals i artístics que tinguin dificultats de distribució, com ara tèxtil de marques pirinenques, música, obres d’art i artesania. La cooperació amb més projectes pirinencs i llibreries de la zona és un dels seus pilars.

Amb La Barraca, El Refugi ofereix una llibreria ambulant a fires, mercats i festivals amb llibres de pensament crític i altres productes, però també proposa visites a centres educatius i tot un seguit d’activitats al voltant del vehicle, des de recitals i exposicions a concerts en petit format i presentacions de llibres. És per això que també compten amb un petit envelat de 2×2 metres, per a poder-hi col·locar els llibres i facilitar-hi les presentacions culturals.

La memòria històrica antifeixista és present en la iniciativa, així com el sentiment pirinenc, el món rural, el suport mutu i la transformació social. La iniciativa d’El Refugi és un projecte pilot dins dels ajuts Singulars i compta amb la cooperativa Drop Campers en la creació de la caravana i amb la cooperativa  Dies d’agost en l’apartat comunicatiu.

TOTES LES NOTÍCIES