Ha de pagar-se el rescat després d’un ciberatac de Ransomware?

Un home amb una màscara
Mai accedir al xantatge i pagar “rescats” per ciberatacs

Des de fa deu anys, octubre ha estat declarat el “Mes Europeu de la Ciberseguretat” com a part d’una iniciativa posada en marxa per les institucions de la UE, l’Agència de Ciberseguretat de la UE i els estats membres. En aquest context, des de l’empresa valenciana S2 Grup s’ha volgut contribuir advertint sobre una de les amenaces de ciberseguretat més comunes com és el Ransomware. Es tracta d’una mena de malware que segresta les dades i impedeix l’accés a determinades parts de l’equip infectat i pel qual es demana un rescat a canvi d’alliberar-lo.

Experts d’aquesta empresa de ciberseguretat i gestió de sistemes crítics han assenyalat que una de les peculiaritats d’aquesta mena de ciberatacs és que el 99% d’aquests depenen de la interacció humana per a activar-se.

“Una xifra tan elevada com aquesta, constata la importància que cadascun dels nostres clics poden tenir en la nostra seguretat. Per això, el més revolucionari i essencial que podem fer per a estar ciberprotegits és conèixer i incorporar bones pràctiques digitals en l’ús de la tecnologia. Aquesta mesura és la principal barrera de protecció que podem utilitzar”, ha explicat José Rosell, soci-director de S2 Grup.

“És fonamental que prestem moltíssima atenció a tots els documents que descarreguem o instal·lem perquè, per molt inofensius que semblin, poden contenir aquest tipus de malware que passa de manera desapercebuda al principi, fins que xifra els fitxers i pot arribar, fins i tot, a les còpies de seguretat”, ha assegurat Miguel A. Juan, soci-director de S2 Grup.

“El dubte que sorgeix quan som víctimes d’aquesta mena de ciberatac és si ha de pagar-se el rescat o no. La resposta és clara: mai. Si cedim a aquesta mena de xantatge, estem afavorint que es continuïn desenvolupant aquest tipus de delictes i, a banda, pagar no garanteix que puguem tornar a accedir als arxius ni que no hagin estat danyats”, ha continuat José Rosell.

 

Set consells per a evitar ser víctima del Ransomware o minimitzar el seu impacte:
  1. Molta precaució a l’hora de descarregar arxius.- el Ransomware pot estar ocult en una gran diversitat d’arxius de descàrrega en Internet principalment en pàgines relacionades amb la descàrrega de música, sèries o videojocs.
  2. Compte amb el correu electrònic.- el camí més freqüent utilitzat per a realitzar aquest tipus de ciberdelictes és el mail a través d’una acció de phising. En aquesta mena d’accions de suplantació d’identitat acostumen a demanar claus d’accés, dades d’autenticació o un altre tipus d’informació crítica. Si ens arriba un mail d’aquest tipus, el primer que hem de fer és desconfiar i confirmar que l’URL que apareix és oficial.

  3. Instal·lar apps no oficials, és la via principal per a la infecció de telèfons intel·ligents i tauletes.

  4. És fonamental disposar de còpies de seguretat, que es realitzin periòdicament i protegir-les en discs durs estraïbles o en el núvol per a poder accedir a ells en cas de robatori, pèrdua o xifratge.

  5. Mantenir sempre actualitzats tots els sistemes operatius perquè els fabricants inclouen en les noves versions millors sistemes de ciberseguretat per a evitar que siguin vulnerables a ciberamenaces.

  6. Actualitzar també l’antivirus.

  7. Conscienciar-nos sobre la importància de la ciberseguretat i establir hàbits cibersegurs, com els esmentats anteriorment.

 

Per Tecnonews

TOTES LES NOTÍCIES