Els hotels del Pirineu tanquen el 2019 amb el millor registre d’ocupació en 13 anys

Els establiments d’hoteleria de l’Alt Pirineu i de la plana de Lleida han tancat l’any 2019 amb un nou “rècord històric” quant al nombre de viatgers i amb “el millor registre dels darrers tretze anys” pel que fa a la xifra de pernoctacions, segons les dades que ha facilitat el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida en base a l’enquesta d’ocupació hotelera de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que s’ha publicat aquest dijous coincidint amb l’estrena de Fitur, el saló internacional de turisme de Madrid.

Concretament, els hotels de la demarcació han tancat el darrer any amb 945.818 viatgers i 1.980.747 pernoctacions, la qual cosa suposa un augment del 3,08% i el 3,31% respectivament respecte a l’any anterior. La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha expressat la seva satisfacció per aquests bons resultats, que justament arriben en un moment de “preocupació” pels efectes del temporal Gloria a tot Catalunya. L’any anterior, el 2018, ja s’havia viscut increments del 7,4% en viatgers (uns 917.000) i del 5,7% en pernoctacions (1.917.000). I tot i que el llistó ja era força alt, els darrers dotze mesos s’ha aconseguit superar novament.

De fet, els resultats del 2019 són “els millors de tots els temps pel que fa al nombre de viatgers” i “el millor registre des de l’any 2006 en quan a pernoctacions”, indiquen des del Patronat.

Activitat igual o menor als càmpings i al turisme rural

Quant a la resta de sectors, de moment encara no s’han publicat els resultats del mes de desembre per poder fer l’anàlisi de l’any 2019. Tot i això, el sector del càmping ja ha avançat que manté un creixement respecte a l’any anterior pel que fa al nombre de viatgers, si bé, en canvi, les pernoctacions són inferiors en un 3%. De la seva banda, el sector del turisme rural i els apartaments turístics sí que han rebut menys visitants que al 2018.

Amb totes aquestes dades, segons la Diputació, el balanç final del conjunt del sector del 2019 estarà “en termes molt similars amb els resultats obtinguts l’any 2018”, sempre tenint en compte el major pes i el nombre de places del sector d’hoteleria en relació amb la resta de sectors. Des de l’ens provincial han recordat que, de fet, el 2018 es va tancar amb el millor resultat global de la història, tot sumant les dades d’hotels, cases rurals, càmpings i apartaments.

Segueixen augmentant els turistes estrangers

Una altra dada positiva d’aquest balanç és que segueix augmentant l’arribada de turistes de fora de l’Estat, amb un augment del 7% en pernoctacions i un 2% en viatgers respecte del 2018.

El sector del turisme actiu, que va tancar la temporada a la tardor, també ha fet un balanç positiu i calcula que el nombre d’activitats contractades ha augmentat al voltant d’un 4% en comparació a l’any anterior.

Pel que fa a l’esquí, des del Patronat recorden que la temporada 2018-2019 es va tancar amb 1.327.000 forfets venuts a les 11 estacions de la demarcació, una xifra molt semblant a l’any anterior (1.344.000), i que l’objectiu que es marquen per aquest hivern és superar la xifra d’1.350.000 forfets, un 2% més que l’anterior. De moment, pel Pont de la Puríssima i Nadal ja han registrat bones vendes, que s’espera que continuïn després de la gran nevada d’aquesta setmana.