El Gingebre, l’arrel multialiment

Gingebre en arrel i en pols
Gingebre en arrel i en pols (Istock.com)

Originari de la Xina, aquest tubercle de la família de la cúrcuma i el cardamom té com a principal component el Gingerol, un oli essencial responsable del sabor picant tan característic i causant de la majoria de les seves beneficioses propietats.

El gingebre és conegut també com a ‘quion’ o ‘kion’ i la part que es consumeix és l’arrel, la tija que creix per sota de la terra, i també és aquesta part la que s’utilitza amb  finalitats terapèutiques des de l’antiguitat. El gingebre de major qualitat es conrea a l’Índia, Austràlia i Jamaica principalment. A Orient s’utilitza sobretot per a amanir mariscos i carns, mentre que a Occident sol usar-se en rebosteria (com les galetes), encara que cada vegada està més estès el seu ús en altres receptes.

Entre els seus beneficis, destaquem:
– Combat la congestió nasal i altres símptomes de grips i refredats. Per a aquest fi, millor ingerir-lo en infusions.
– Contribueix a l’ajuda de la pèrdua de pes.
Augmenta la temperatura corporal perquè posseeix un component calòric molt important, per la qual cosa és recomanable en situacions en les quals hem d’estar exposats a temperatures molt gèlides.
Antiinflamatori. Utilitzat pels cantants quan se’ls inflama la gola. També redueix els símptomes de l’osteartritis i els problemes del reuma.
– Redueix el dolor provocat per la menstruació: fins a un 62% segons els estudis.
– Estimula la circulació, ajudant a prevenir malalties cardíaques. Per a la circulació sol aplicar-se com a oli de massatge.
– Conté vitamines B i C, i minerals com el calci, el crom, l’alumini i el fòsfor.
– Combat els problemes digestius, millora les diarrees i disminueix les flatulències.
– Actua d’antiemètic natural, per la qual cosa alleuja les nàusees i marejos després de sessions de quimioteràpia, les que es produeixen durant l’embaràs o durant un viatge amb vaixell.
– És antioxidant.
Redueix el sucre en sang, de molta utilitat per als diabètics.
– Controla el colesterol.
– Protegeix contra l’alzheimer i malalties neurodegeneratives.
– Té propietats antibacterianes, disminuint el risc d’infeccions.

TOTES LES NOTÍCIES